Strony

sobota, 10 maja 2014

Sałatka z awokado


Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia: 10 minut


Sałatka z awokado jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, przepis znalazłam w książce pt. „1000 recipes” jednak w mojej wersji jest trochę więcej mozarelli poza tym nic nie zmieniłam. Sałatka jest smaczna ale pod jednym warunkiem; trzeba lubić awokado, Pan P. nie lubi ale się nasłuchałam, no cóż jak nie chce to niech nie je, mi smakowało. Miłośnikom tego owocu bardzo ją polecam. 
Awokado zawiera dużą ilość witaminy E, która przeciwdziała nowotworom, chorobie Alzheimera, reumatyzmowi, cukrzycy i zawałom serca, spowalnia naturalne procesy starzenia i poprawia ukrwienie. Ponadto awokado zawiera dużo potasu, który dotlenia mózg, poprawia koncentrację i procesy myślowe, łatwo przyswajalne białko i sporą ilość kwasu foliowego, który polecany jest w szczególności kobietom w ciąży ponieważ kształtuje układ nerwowy płodu, u dorosłych wspomaga produkcję hormonów szczęścia. Owoc ten dostarcza nam również dużej dawki luteiny, która chroni oczy przed wieloma dolegliwościami. Awokado zawiera też przeciwutleniacz wspierający wątrobę i system nerwowy. Jednym słowem samo zdrowie a więcej na temat wartości odżywczych awokado można znaleźć tutaj. Ze względu na te wspaniałe właściwości tym przepisem dołączam się do akcji Posiłek dla maturzysty, jest szybko i zdrowo a czy smacznie oceńcie sami.

Posiłek dla maturzysty

Składniki na 2 porcje – każda około 408 kalorii
  • 1 dojrzałe awokado
  • 8 - 10 małych pomidorków (100g)
  • ząbek czosnku
  • 1 zielona cebulka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego (użylam glazury balsamicznej)
  • łyżka kaparów
  • kulka (150g) mozarelli w wodzie
  • gałązka bazylii



Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki, cebulkę drobno posiekać. Pomidorki włożyć do żaroodpornego naczynia, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać czosnkiem i zieloną cebulką, skropić oliwą z oliwek i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 10 minut, najlepiej byłoby umieścić je pod grillem albo na górnej półce piekarnika.

W tym czasie awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, następnie każdą połówkę przekroić jeszcze na pół. Mozarellę podrzeć na mniejsze kawałki. Obedrzeć listki bazylii, zwinąć w cygaro i pokroić w cienkie plasterki.
Przygotować dwa półmiski, na każdym położyć po dwie ćwiartki awokado, mozarelle i bazylię.
Pomidrorki wyjąć z piekarnika, przełożyć do miski razem z oliwą i sokiem z pomidorków, dodać ocet i kapary, wszystko wymieszać a następnie podzielić pomidorki pomiędzy dwa półmiski, wszystko polać powstałym sosem z kaparami, czosnkiem i cebulką. Podawać od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz