Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Rozpoczął się sezon grilowy postanowiłam więc podzielić sie z Wami przepisem na skrzydełka buffalo. Ja przygotowałam je w piekarniku ale można je również ugrilować, polecam jednak zamarynowanie skrzydełek odpowiednio wcześniej, najlepiej poprzedniego wieczora. Oryginalna nazwa tej potrawy to „Buffalo chicken wings”, tak przygotowane skrzydełka pochodzą z kuchni amerykańskiej, ja przepis znalazłam w mojej książce pt.: „1000 Recipes”. Uwielbiam tą książkę i na pewno jeszcze nie jeden przepis z tej książeczki na blogu się pojawi.
Czas pieczenia: 25 minut
Rozpoczął się sezon grilowy postanowiłam więc podzielić sie z Wami przepisem na skrzydełka buffalo. Ja przygotowałam je w piekarniku ale można je również ugrilować, polecam jednak zamarynowanie skrzydełek odpowiednio wcześniej, najlepiej poprzedniego wieczora. Oryginalna nazwa tej potrawy to „Buffalo chicken wings”, tak przygotowane skrzydełka pochodzą z kuchni amerykańskiej, ja przepis znalazłam w mojej książce pt.: „1000 Recipes”. Uwielbiam tą książkę i na pewno jeszcze nie jeden przepis z tej książeczki na blogu się pojawi.
Składniki na 12 skrzydełek – każde około 140 kalorii
- 1 szalotka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek (+ ½ łyżki do wysmarowania blachy)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego(30g)
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- ¼ łyżeczki sosu tabasco
- 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 12 skrzydełek z kurczaka
Najpierw należy zrobić marynatę;
w tym celu szalotkę i czosnek obrać i drobno posiekać, wrzucić do miski, dodać
oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy, paprykę, sos tabasco, cukier, sól i
pieprz, wszystko dokładnie wymieszać. Dodać umyte i osuszone skrzydełka,
jeszcze raz wymieszać by skrzydełka dokładnie pokryły się marynatą, miskę przykryć
folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzać
do temperatury 200ºC, skrzydełka ułożyć na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze w
stawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, następnie wyjąć
skrzydełka z piekarnika przełożyć na drugą stronę i piec jeszcze 15 minut. Można
podawać z sałatką i dipem z kwaśnej śmietany i szczypiorku. (Przepis na dip znajdziecie
tutaj).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz