Strony

środa, 7 maja 2014

Nachos z guacamole, salsą z pomidorów i dipem z kwaśnej śmietany


Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia: 10 minut

Nachos to idealna przekąska w gronie przyjaciół, w ubiegły weekend odwiedzili nas znajomi na przystawkę postanowiłam zrobić nachos (pozdrawiam Justynkę i Adasia). Na nachos miałam ochotę już od dawna, podałam je z trzema dipami zrobionymi domowym sposobem. Było pysznie a zrobienie dipów wcale nie było tak pracochłonne jak myślałam.

Składniki na porcję dla 6 osób – każda porcja około 375 kalorii
  • opakowanie 225g lekko solonych czipsów kukurydzianych doritos
  • 125g żółtego sera (u mnie gołda)
  • 40g marynowanej papryczki jalapenos (zapomniałam)
Dip z kwaśnej śmietany i szczypiorku:
  • 150g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • ¼ płaskiej łyżeczki soli
Pikantna salsa pomidorowa:
  • 2 i ¾ średniej wielkości pomidorów
  • 2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2/3 z półowy śreniej wielkości czerwonej cebuli
  • ¼ łyżeczki sosu tabasco
  • ¼ płaskiej łyżeczki soli
  • ¼ płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Guacamole:
  • 1 awokado
  • łyżka soku z limonki
  • ¼ łyżeczki sosu tabasco
  • 1/3 z połowy średniej wielkości czerwonej cebuli
  • ½ małego ząbka czosnku
  • ¼ płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • ¼ średniej wielkości pomidora
  • łyżeczka drobno posiekanej kolendry

Zaczynamy od zrobienia dipów. Pierwszy dip z kwaśnej śmietany i szczypiorku jest najławiejszy. Kwaśną śmietanę przełożyć do miseczki, dodać drobno posiekany szczypiorek i sól, wszystko wymieszać.
Do przygotowania pikantnej salsy; pomidory zalać gorącą wodą na około 60 sekund, następnie włożyć do zimnej wody, obrać skórę. Jednego pomidora pokroić w kostkę wrzucić do miseczki, kolejne dwa pomidory pokroić na 4 części, usunąć pestki, jedną ćwiartkę pomidora odłożyć do guacamole, a resztę włożyć do blendera i zmiksować, dodać do pokrojonego w kostkę pomidora, następnie dodać koncentrat pomidorowy. Cebulę drobno posiekać, 2/3 cebuli dodać do salsy pomidorowej a resztę odłożyć do guacamole. Czosnek drobno posiekać lub przeisnąć przez praskę, połowę czosnku dodać do salsy pomidorowej a resztę zostawić do guacamole, dodać tabasco, sól, pieprz i natkę pietruszki, wszystko wymieszać.
Do przygotowania guacamole należy przeciąć na pół dojrzałe awokado, wyjąć pestkę a miąższ przełożyć do miseczki, dodać łyżkę soku z limonki, sos tabasco, resztę cebuli i czosnku, dodać sól, pieprz i drobno posiekaną kolendrę, zmiażdżyć awokado widelcem, wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowane dipy przechowywać w lodówce.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Żółty ser zetzeć na tartce o grubych oczkach. Czipsy wyłożyć na blachę, posypać papryczką jalapeno i startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku aż ser się rozpuści, około 10 minut.

1 komentarz:

  1. Jedliśmy coś takiego nie tak dawno w sumie... Mmm... Pychota :)

    OdpowiedzUsuń