Przygotowanie: 15 minut
Czas grilowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Składniki na 2 porcje – każda około 604 kalorie
- 2 piersi z kurczaka ze skórą (400g)
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oleju
- ½ główki sałaty rzymskiej
- 100g pomidorków koktajlowych (10 małych pomidorków)
- 1 bułka typu ciabata (100g)
Sos:
- ząbek czosnku
- 2 fileciki anchois
- 2 płaskie łyżki majonezu (30g)
- 2 łyżki wody
- łyżeczka soku z cytryny
- 15g parmezanu
Kurczaka umyć, osuszyć doprawić sporą ilością soli i pieprzu starając się by przyprawy dostaly sie rowniez pod skóre, skropić olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C na 40 minut. Po tym czasie wyjąć kurczka, odstawić by przestygnął. Tę czynność można zrobić odpowiednio wcześniej i upieczonego kurczaka przechowywać w lodówce.
Zimnego kurczaka obrać ze skóry, pokroić w plasterki o grubości 1cm a
następnie w paseczki. Pokrojonego kurczaka ponownie posypać solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię grilową, dodać łyżkę oleju i smażyć kurczaka przez kilka
minut aż mięso ładnie się przypiecze i powstaną na nim złoto-brązowe paseczki.
Następnie przygotować sos do sałatki, czosnek obrać i drobno posiekać,
anchois posiekać w drobną kostkę, następnie wszystko razem zmiażdżyć na pastę przy
pomocy moździeża ja niestety nie posiadam zmiażdżyłam więć składniki przyciskąjąc
je na desce końcówką szpiczastego noża. Nóż trzymamy płasko i przesuwamy po
desce do siebie aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie pastę przełożyć do
miseczki, dodać dwie płaskie łyżki majonezu, łyżeczkę soku z cytryny, dwie
łyżki wody i starty parmezan, wszystko dokładnie wymieszać.
Liście sałaty podrzeć na mniejsze kawałki i ułożyć na półmiskach,
następnie dodać przekrojone na pół pomidorki, grilowanego kurczaka i ciabattę,
wszystko polać przygotowanym wcześniej sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz