Strony

poniedziałek, 19 maja 2014

Sałatka cezar z kurczakiem



Przygotowanie: 15 minut
Czas grilowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut

Składniki na 2 porcje – każda około 604 kalorie
  • 2 piersi z kurczaka ze skórą (400g)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • ½ główki sałaty rzymskiej
  • 100g pomidorków koktajlowych (10 małych pomidorków)
  • 1 bułka typu ciabata (100g)
Sos:
  • ząbek czosnku
  • 2 fileciki anchois
  • 2 płaskie łyżki majonezu (30g)
  • 2 łyżki wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 15g parmezanu 

Kurczaka umyć, osuszyć doprawić sporą ilością soli i pieprzu starając się by przyprawy dostaly sie rowniez pod skóre, skropić olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C na 40 minut. Po tym czasie wyjąć kurczka, odstawić by przestygnął. Tę czynność można zrobić odpowiednio wcześniej i upieczonego kurczaka przechowywać w lodówce.
Zimnego kurczaka obrać ze skóry, pokroić w plasterki o grubości 1cm a następnie w paseczki. Pokrojonego kurczaka ponownie posypać solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grilową, dodać łyżkę oleju i smażyć kurczaka przez kilka minut aż mięso ładnie się przypiecze i powstaną na nim złoto-brązowe paseczki.
Następnie przygotować sos do sałatki, czosnek obrać i drobno posiekać, anchois posiekać w drobną kostkę, następnie wszystko razem zmiażdżyć na pastę przy pomocy moździeża ja niestety nie posiadam zmiażdżyłam więć składniki przyciskąjąc je na desce końcówką szpiczastego noża. Nóż trzymamy płasko i przesuwamy po desce do siebie aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie pastę przełożyć do miseczki, dodać dwie płaskie łyżki majonezu, łyżeczkę soku z cytryny, dwie łyżki wody i starty parmezan, wszystko dokładnie wymieszać.
Liście sałaty podrzeć na mniejsze kawałki i ułożyć na półmiskach, następnie dodać przekrojone na pół pomidorki, grilowanego kurczaka i ciabattę, wszystko polać przygotowanym wcześniej sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz