Przygotowanie: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ryba w cieście czyli „Fish and chips” to jedno z najpopularniejszych dań
w Wielkiej Brytanii. Taką rybkę można kupić praktycznie na każdym narożniku
jednak ze względu na ilość kalorii na taką rybkę pozwalam sobie sporadycznie. Postanowiłam
zrobić więc zdrowszą wersję w domu, zdrowszą bo moje frytki piekły się w
piekarniku a nie w głębokim oleju, rybę usmażyłam w sposób tradycyjny w
głebokim oleju ale dzięki zwartości alkoholu w cieście nie chłonie ono aż tak
dużo tłuszczu. Wzorowałam się przepisem Jamiego Olivera, jego oryginalny
przepis na rybę z frytkami można znaleźć tutaj.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 832 kalorie
- olej rzepakowy do smażenia (ilość w zależności od wielkości frytkownicy lub garnka)
- łyżeczka soli morskiej
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
- 700g filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
- 100g mąki
- 100ml piwa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1kg ziemniaków
Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie doprawić do smaku
solą i odrobiną pieprzu równomiernie z każdej strony. Bardzo ważne jest by ryba powinna być
całkowicie rozmrożona.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości 1cm, następnie plastry
podzielić na części tak by powstały frytki. Ziemniaki umyć pod zimną wodą a
następnie osuszyć i włożyć do miski, dodać łyżkę oleju, wymieszać. Piekarnik
nagrzać do temperatury 180ºC. Frytki wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem i
wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
W tym czasie wlać do frytkownicy lub garnka olej i podgrzać do
temperatury 180ºC. Ja nie mam frytkownicy ani termometra robiłam więc „na oko” olej
podgrzałam w garnku na średnim ogniu (4 w skali od 1-6 na płycie indukcyjnej)
olej nie może być zbyt gorący bo ciasto szybko nam się spali.
Mąkę wsypać do miski i zanurzyć w niej kawałki ryby, nadmiar mąki
otrząsnąć. Rybę położyć na czysty talerz a do miski z mąką dodać piwo i proszek
do pieczenia. Wszystko wymieszać razem miotełką by powstało gładkie i świecące
ciasto. Żeby sprawdzić czy ciasto jest gotowe należy zanurzyć w nim widelec,
jeśli po jego wyciągnięciu ciasto nadal pokrywa widelec to znaczy że jest
gotowę jeśli łatwo spływa i prawie nic nie zostaje na widelcu ciasto jest zbyt
rzadkie wtedy należy dodać odrobiną mąki.
Teraz należy sprawdzić czy olej jest wystarczająco rozgrzany w tym celu
widelec obtoczony w cieście wkładamy do oleju jeśli na jego powierzchni utworzą
się bąbelki i ciasto będzie się smażyć to znaczy że możemy już wkładać rybę. Jeśli
włożymy rybę do oleju zbyt wcześnie ciasto wchłonie tłuszcz i będzie
niesmaczne.
Każdy kawałek ryby zamoczyć w cieście tak by ciasto pokryło ją z każdej
strony, następnie trzymając za jeden koniec delikatnie włożyć rybę do
rozgrzanego oleju uważając przy tym by się nie poparzyć. Smażyć ryby po 4-5
minut z każdej strony na złoty kolor. Jeśli frytki nie są jescze gotowe rybę
można wyjąć odsączyć na papierowym ręczniku i na chwilę włożyć do piekarnika
razem z frytkami by nie ostygła. Podawać z sosem tatarskim i zielonym groszkiem z wody.
Bardzo ciekawy blog i interesujące przepisy. Gratuluję pomysłu i zapraszam też do mnie na
OdpowiedzUsuńwww.odpowiedzinatrudnepytania.pl