Strony

piątek, 16 maja 2014

Ryba w cieście z frytkami



Przygotowanie: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut



Ryba w cieście czyli „Fish and chips” to jedno z najpopularniejszych dań w Wielkiej Brytanii. Taką rybkę można kupić praktycznie na każdym narożniku jednak ze względu na ilość kalorii na taką rybkę pozwalam sobie sporadycznie. Postanowiłam zrobić więc zdrowszą wersję w domu, zdrowszą bo moje frytki piekły się w piekarniku a nie w głębokim oleju, rybę usmażyłam w sposób tradycyjny w głebokim oleju ale dzięki zwartości alkoholu w cieście nie chłonie ono aż tak dużo tłuszczu. Wzorowałam się przepisem Jamiego Olivera, jego oryginalny przepis na rybę z frytkami można znaleźć tutaj.


Składniki na 4 porcje – każda porcja około 832 kalorie 
  • olej rzepakowy do smażenia (ilość w zależności od wielkości frytkownicy lub garnka)
  • łyżeczka soli morskiej
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu
  • 700g filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
  • 100g mąki
  • 100ml piwa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1kg ziemniaków

Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu równomiernie z każdej strony. Bardzo ważne jest by ryba powinna być całkowicie rozmrożona.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości 1cm, następnie plastry podzielić na części tak by powstały frytki. Ziemniaki umyć pod zimną wodą a następnie osuszyć i włożyć do miski, dodać łyżkę oleju, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Frytki wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
W tym czasie wlać do frytkownicy lub garnka olej i podgrzać do temperatury 180ºC. Ja nie mam frytkownicy ani termometra robiłam więc „na oko” olej podgrzałam w garnku na średnim ogniu (4 w skali od 1-6 na płycie indukcyjnej) olej nie może być zbyt gorący bo ciasto szybko nam się spali.
Mąkę wsypać do miski i zanurzyć w niej kawałki ryby, nadmiar mąki otrząsnąć. Rybę położyć na czysty talerz a do miski z mąką dodać piwo i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać razem miotełką by powstało gładkie i świecące ciasto. Żeby sprawdzić czy ciasto jest gotowe należy zanurzyć w nim widelec, jeśli po jego wyciągnięciu ciasto nadal pokrywa widelec to znaczy że jest gotowę jeśli łatwo spływa i prawie nic nie zostaje na widelcu ciasto jest zbyt rzadkie wtedy należy dodać odrobiną mąki.
Teraz należy sprawdzić czy olej jest wystarczająco rozgrzany w tym celu widelec obtoczony w cieście wkładamy do oleju jeśli na jego powierzchni utworzą się bąbelki i ciasto będzie się smażyć to znaczy że możemy już wkładać rybę. Jeśli włożymy rybę do oleju zbyt wcześnie ciasto wchłonie tłuszcz i będzie niesmaczne.
Każdy kawałek ryby zamoczyć w cieście tak by ciasto pokryło ją z każdej strony, następnie trzymając za jeden koniec delikatnie włożyć rybę do rozgrzanego oleju uważając przy tym by się nie poparzyć. Smażyć ryby po 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor. Jeśli frytki nie są jescze gotowe rybę można wyjąć odsączyć na papierowym ręczniku i na chwilę włożyć do piekarnika razem z frytkami by nie ostygła. Podawać z sosem tatarskim i zielonym groszkiem z wody.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy blog i interesujące przepisy. Gratuluję pomysłu i zapraszam też do mnie na
    www.odpowiedzinatrudnepytania.pl

    OdpowiedzUsuń