Strony

piątek, 7 marca 2014

Kotlety z dorsza i krewetek


Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Smażenie: 10 minut

Składniki na 8 kotletów – każdy około 245 kalorii
  • 260g filetu z dorsza
  • ¼ szklanki mleka
  • 450g ziemniaków
  • półtorej łyżeczki soli
  • łyżka masła
  • 5 cebulek dymek
  • 145g ugotownych krewetek
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1 jajko
  • 9 łyżek bułki tartej lub panko
  • 8 łyżek oleju słonecznikowego

Filety z dorsza umyć,osuszyć, włożyć do garnka, dodać mleko i gotować na małym ogniu przez kilka minut, ryba nie musi być do końca ugotowana bo będzie się jeszcze smażyć, następnnie wyjać rybę odsączyć na sicie i odstawić by nieco ostygła.
Ziemniaki obrać ugotować do miekkości w osolonej wodzie następnie odcedzić dodać łyżkę masła i podusić by powstało puree, przełożyć na płaski talerz do ostygnięcia.
Rybę przełożyć do miski i przy pomocy widelca podrobić na mniejsze kawałki.
Cebulę opłukać, osuszyć i drobno pokroić, krewetki również umyć, osuszyć i pokroić na 2 lub 3 części w zależności od wielkości. Do miski z rybą dodać krewetki, cebulę, puree ziemniaczne i łyżkę mąki, dodać pół łyżeczki soli i świeżo mielony pieprz wszystko dobrze wymieszać. Przygotowaną masę podzielić na 8 równych części i uformować z nich kotlety. Przygotować 3 miseczki, do pierwszej z nich wsypać oprpozostałą mąkę, do drugiej wbić jajko a do ostatniej bułkę tartą. Gotowe kotlety opruszyć mąką, następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku a na końcu pospać bułką tartą. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Podałam z sałatką z roszponki, czerwonej boćwiny, buraka i sosem tatarskim.

1 komentarz: