Strony

piątek, 14 lutego 2014

Ptasie mleczko


Przygotowanie: 25 minut
Czas oczekiwania: 6 godzin

Na dzisiejsze święto przygotowałam coś specjalnego, lekki i pyszny deser w dodatku   łatwy w przygotowniu. Ten przepis dołączam do akcji Słodkie Walentynki 2014 a wszystkim zakochanym życzę dużo miłości, szczęścia i oczywicie słodkich walentynek. Tym ktorzy ich nie lubią spełnienia najskrytszych marzeń.
Słodkie Walentynki 2014

Składniki na 6 porcji (foremki o pojemności 200ml) – każda porcja około 267 kalorii
  • 200ml mleka
  • 2 łyżki żelatyny (30g)
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru (45g)
  • 1 laska wanilii
  • 300 ml smietany kremówki
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania foremek

Laskę wanilii przekroić na pół i wyskrobać z niej ziarenka, wszystko wrzucić do mleka i zagotować. Zdjąć z gazu, dodać cukier i żelatynę. Do tej czynnośći będzie potrzebne nieco cierpliwości, mieszać tak długo aż żelatyna całkowicie się rozpuści, gdy przestaniemy mieszać nierozpuszczona żelatyna wypływa na wierzch łatwo więc poznać czy wszystko się już rozpuściło.

Zółtka oddzielić od białek, ubić białka ze szczyptą soli, następnie miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej powoli przez sito wlać ciepłą żelatynę z mlekiem, należy robić to powoli żeby masa się nie zważyła.

W osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę a gdy masa z jaj i mleka przestygnie delikatnie na małych obrotach miksera lub ręcznie przy pomocy trzepaczki łączymy obie masy, zawsze powinno się wkładać lżejszą masę do cięższej wiec ubitą śmietanę wkładamy do masy z jaj i mleka. Wszystko delikatnie mieszać do całkowitego połączenia składników. Foremki posmarowac masłem i wypełnić przygotowaną masą, wtawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z dodatkami np. owocami lub sosem czekoladowym.

2 komentarze: