Strony

wtorek, 11 lutego 2014

Pieczony pstrąg


Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 30 minut
 
Przepis na tego pysznego pstrąga znalazłam tutaj na blogu Słodka Pasja. Jest to doskonały pomysł na pyszny i szybki obiad, pieczona ryba z dodatkiem warzyw samo zdrowie i witaminy, a do tego mnóstwo cudownych smaków. Poniżej przepis z moimi niewielkimi zmianami.

Składniki na 2 porcje – każda około 692 kalorie
  • 2 wypatroszone pstrągi
  • 600g ziemniaków (7-8 średnich ziemniaczków)
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • ½ cytryny
  • mały pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku w łupince
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
 
Ryby umyć, obrać z łusek, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować jedną łyżką oliwy z oliwek, skropić sokiem z połowy cytryny doprawić łyżeczką soli, połową łyżeczki pieprzu i płatkami chili. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

W tym czasie ziemniaki umyć, osuszyć i każdy pokroić na 8 części (w zależności od wielkości). Cebulę obrać i również pokroić na 8 części. Warzywa przełożyć do miseczki doprawić pozostała łyżęczką soli, oliwy z oliwek i połową łyżeczki pieprzu, wszystko wymieszać by ziemniaki i cebula dokładnie pokryły się oliwą i przyprawami. 
Piekarnik nagrzać do 250°C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę, ziemniaki i cebulę , w środek każdej ryby włożyć  czosnek i gałązki kopru,  naczynie  przykryć kawałkiem folii aluminiowej lub pokrywką i piec przez  15 minut, po tym czasie zdjąć folię aluminiową  lub pokrywkę i piec kolejne 15  minut bez przykrycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz