Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 30 minut
Przepis na tego pysznego pstrąga znalazłam tutaj na blogu Słodka Pasja. Jest to doskonały pomysł na pyszny i szybki obiad, pieczona ryba z dodatkiem warzyw samo zdrowie i witaminy, a do tego mnóstwo cudownych smaków. Poniżej przepis z moimi niewielkimi zmianami.
Pieczenie: 30 minut
Przepis na tego pysznego pstrąga znalazłam tutaj na blogu Słodka Pasja. Jest to doskonały pomysł na pyszny i szybki obiad, pieczona ryba z dodatkiem warzyw samo zdrowie i witaminy, a do tego mnóstwo cudownych smaków. Poniżej przepis z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki na 2 porcje – każda
około 692 kalorie
- 2 wypatroszone pstrągi
- 600g ziemniaków (7-8 średnich ziemniaczków)
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- ¼ łyżeczki płatków chili
- ½ cytryny
- mały pęczek koperku
- 4 ząbki czosnku w łupince
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Ryby umyć, obrać z łusek,
osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować jedną łyżką oliwy z oliwek, skropić
sokiem z połowy cytryny doprawić łyżeczką soli, połową łyżeczki pieprzu i
płatkami chili. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30
minut.
W tym czasie ziemniaki umyć,
osuszyć i każdy pokroić na 8 części (w zależności od wielkości). Cebulę obrać i
również pokroić na 8 części. Warzywa przełożyć do miseczki doprawić pozostała
łyżęczką soli, oliwy z oliwek i połową łyżeczki pieprzu, wszystko wymieszać by
ziemniaki i cebula dokładnie pokryły się oliwą i przyprawami.
Piekarnik nagrzać do
250°C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę, ziemniaki i cebulę , w środek
każdej ryby włożyć czosnek i gałązki
kopru, naczynie przykryć kawałkiem folii aluminiowej lub
pokrywką i piec przez 15 minut, po tym
czasie zdjąć folię aluminiową lub
pokrywkę i piec kolejne 15 minut bez
przykrycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz