Przygotowanie:15 minut
Czas gotowania:10 minut
W ubiegły weekend byłam na warsztatach kulinarnych gdzie nauczyłam się
gotować kilku portaw tajskich. W dzisiejszym poscie chcialabym podzielić się
przepisem na pierwszą z tych potraw a mianowicie kurczaka z imbirem. Nie jest
to zbyt wyszukana potrawa za to prosta i szybka w przygotowaniu. Mam nadzieję
że Wam zasmakuje.
- łyżka oleju
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4cm korzenia imbiru
- 2 piersi z kurczaka
- 3 zielone cebulki
- mała puszka pędów bambusa
- łyżeczka vegety
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ opakowania makaronu ryżowego (112g)
- świeża kolendra
Cebulę obrać, przekroić na pół a następnie w drobne plasterki. Czosnek i
imbir obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Zieloną cebulkę umyć,
obrać i pokroić skośnie w plasterki o grubości około 1cm. Piersi z kurczaka
umyć, osuszyć i pokroić w plasterki w poprzek włókien. Pędy bambusa przełożyć na
sito i odstawić do odcieknięcia. Świeżą kolendrę drobno posiekać.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić makaron ryżowy i gotować 1-2
minuty następnie odcedzić przez sito i zalać zimną wodą na kilka minut
następnie znów odcedzić.
W woku rozgrzać oliwę dodać cebulę i smażyć aż się lekko zarumieni,
następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Dodać piersi z kurczaka i
smażyć kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać imbir, zieloną cebulkę,
pędy bambusa, vegetę, wszystko wymieszać, następnie dodać makaron, sos sojowy,
ponownie wymieszać. Zdjąć woka z gazu dodać kolendrę, podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz