Strony

wtorek, 25 lutego 2014

Kurczak z imbirem po tajsku


Przygotowanie:15 minut
Czas gotowania:10 minut
W ubiegły weekend byłam na warsztatach kulinarnych gdzie nauczyłam się gotować kilku portaw tajskich. W dzisiejszym poscie chcialabym podzielić się przepisem na pierwszą z tych potraw a mianowicie kurczaka z imbirem. Nie jest to zbyt wyszukana potrawa za to prosta i szybka w przygotowaniu. Mam nadzieję że Wam zasmakuje.
 
Składniki na 2 porcje
  • łyżka oleju
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4cm korzenia imbiru
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 zielone cebulki
  • mała puszka pędów bambusa
  • łyżeczka vegety
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ opakowania makaronu ryżowego (112g)
  • świeża kolendra

Cebulę obrać, przekroić na pół a następnie w drobne plasterki. Czosnek i imbir obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Zieloną cebulkę umyć, obrać i pokroić skośnie w plasterki o grubości około 1cm. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w plasterki w poprzek włókien. Pędy bambusa przełożyć na sito i odstawić do odcieknięcia. Świeżą kolendrę drobno posiekać.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić makaron ryżowy i gotować 1-2 minuty następnie odcedzić przez sito i zalać zimną wodą na kilka minut następnie znów odcedzić.
W woku rozgrzać oliwę dodać cebulę i smażyć aż się lekko zarumieni, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Dodać piersi z kurczaka i smażyć kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać imbir, zieloną cebulkę, pędy bambusa, vegetę, wszystko wymieszać, następnie dodać makaron, sos sojowy, ponownie wymieszać. Zdjąć woka z gazu dodać kolendrę, podawać od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz