Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut
Postanowiliśmy z Panem P
sprawdzić co to są te langustynki, zawsze tak smkowicie wygląda w programach
kulinarnych i gazetkach z przepisami a jak chodzimy do sklepu na zakupy
siedzą na stoisku z rybami koło ośmiornicy i patrzą na nas oczami. No
więc kupiliśmy je w końcu i wrzuciliśmy do gara.
Składniki na 2 porcje – każda
porcja około 665 kalorii
- 1 mała kiełbaska chorizo (50g)
- łyżka oliwy z oliwek
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 średniej wielkości pomidory
- ¼ łyżeczki soli
- 200g krótkoziarnistego ryżu
- kostka bulionu drobiowego
- 2 łyżki wina ryżowego (lub sherry)
- szczypta ostrej papryki chili
- 6 całych langustynek
- ¼ szklanki mrożonego groszku
- duża szczypta szafranu
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
Kiełbaskę chorizo pokroić w
drobną kostkę, cebulę również pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez
praskę lub drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić w
drobną kostkę, nasiona wyrzucic. Kostkę bulionu drobiowego rozpuścić w 450ml
wody.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć
kiełbaskę chorizo aż dobrze się zarumieni, następnie usmażone kawałki chorizo
przełożyć na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem.
Na patelni, na tym samym oleju
zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę, następnie dodać
pomidory, sól i gotować kilka minut na średnim ogniu aż pomidory rozpadną się i
powstanie sos.
Następnie dodać ryż, wszystko
wymieszać, dodać połowę bulionu, wino ryżowe(lub sherry), szafran, chili,
pieprz,groszek i kiełbaskę chorizo.
Wszystko wymieszać, na wierzchu
ułożyć langustynki i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, od
czasu do czasu można potrząsnąć patelnią by ryż się nie przykleił do spodu
naczynia. Po 10 minutach przewrócic langustynki na drugą stronę, dodać resztę
bulionu i gotować kolejne 5 minut. Natkę pietruszki posiekać na dość duże
kawałki, posypać langustynki, przykryć i gotować kolejne 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz