Strony

środa, 5 lutego 2014

Nutella panna cotta



Przygotowanie: 15 minut
Czas chłodzenia: 6 godzin

Dziś Światowy Dzień Nutelli, nie znam osoby która by jej nie lubiła. Dlatego właśnie na dzisiejsze słodkie święto proponuję panna cotte z nutellą pyszną, orzechowo-czekoladową, kremową... 

Składniki na 6 porcji – każda porcja około 281 kalorii
  • 200g nutelli
  • 150g słodkiej śmietanki 12%
  • 350ml mleka
  • 1 i ½ łyżeczki żelatyny (7.5g)
  •  łyżeczka posypki z białej czekolady do dekoracji
Mleko delikatnie podgrzać, zdjąć z gazu, dodać żelatyne i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia się trzeba uważać. Następnie dodać nutellę i śmietanę, wszystko dobrze wymieszać. Gdy wszystkie składniki się połączą przełożyć masę do 4 małych miseczek, chłodzić w lodówce kilka godzin. Przed podaniem udekorować posypką z białej czekolady.


3 komentarze:

  1. O mniam, pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy slodka smietanka ma byc plyna? czy gesta? bo mi nie wyszla masa, a plyn :( narazie sie chlodzi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak śmietanka jest płynna, zsiądzie się dopiero w lodówce bo dodajesz żelatynę. Ważne jest by żelatyna dobrze się rozpuściła. Musi postać dobrych kilka godzin w lodówce. Życzę smacznego:)

    OdpowiedzUsuń