Przygotowanie: 25 minut
Czas oczekiwania: 6 godzin
Na dzisiejsze święto przygotowałam coś specjalnego, lekki i pyszny deser w
dodatku łatwy w przygotowniu. Ten
przepis dołączam do akcji Słodkie
Walentynki 2014 a wszystkim zakochanym życzę dużo miłości, szczęścia i
oczywicie słodkich walentynek. Tym ktorzy ich nie lubią spełnienia najskrytszych marzeń.
Składniki na 6 porcji (foremki o pojemności 200ml) – każda porcja około 267 kalorii
- 200ml mleka
- 2 łyżki żelatyny (30g)
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru (45g)
- 1 laska wanilii
- 300 ml smietany kremówki
- szczypta soli
- masło do wysmarowania foremek
Laskę wanilii przekroić na pół i wyskrobać z niej ziarenka, wszystko
wrzucić do mleka i zagotować. Zdjąć z gazu, dodać cukier i żelatynę. Do tej
czynnośći będzie potrzebne nieco cierpliwości, mieszać tak długo aż żelatyna
całkowicie się rozpuści, gdy przestaniemy mieszać nierozpuszczona żelatyna
wypływa na wierzch łatwo więc poznać czy wszystko się już rozpuściło.
Zółtka oddzielić od białek, ubić białka ze szczyptą soli, następnie
miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej powoli
przez sito wlać ciepłą żelatynę z mlekiem, należy robić to powoli żeby masa się
nie zważyła.
W osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę a gdy masa z jaj i mleka
przestygnie delikatnie na małych obrotach miksera lub ręcznie przy pomocy
trzepaczki łączymy obie masy, zawsze powinno się wkładać lżejszą masę do
cięższej wiec ubitą śmietanę wkładamy do masy z jaj i mleka. Wszystko
delikatnie mieszać do całkowitego połączenia składników. Foremki posmarowac masłem i wypełnić przygotowaną masą, wtawić do lodówki na kilka godzin.
Podawać z dodatkami np. owocami lub sosem czekoladowym.
Mmm, pysznie wygląda :) Musiało być cudownie delikatne :)
OdpowiedzUsuńBardzo... było pyszne:)
OdpowiedzUsuń