Strony

sobota, 1 lutego 2014

Angielskie śniadanie



Kiedy przyjechałam do Anglii nie mogłam znieść zapachu angielskiego śniadania, jak większość emigrantów swoją karierę zaczynałam od pracy w restauracji. Przez pierwsze pół roku codziennie od 6.00 rano biegałam z talerzami z angielskim śniadaniem. Wtedy myślałam sobie że nigdy w życiu tego nie tknę, nie mogłam patrzeć na tłuste bekony i kiełbasy, okazało się jednak że wszystko zależy od jakości produktów teraz lubię od czasu do czasu zjeść takie śniadanie, jest bardzo pożywne i dodaje energii na cały dzień ale nawet Anglicy nie jedzą go codziennie, najczęściej jest ono podawane w hotelach i pensjonatach ale również w barach z kanapkami. Ja najbardziej lubię moją polską wersję angielskiego śniadania czyli angielskie śniadanie z polskich produktów, przepis na takie właśnie śniadanie podaję poniżej.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 490 kalorii
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 plastry surowego wędzonego boczku
  • 2 parówki dobrej jakości
  • 2 małe pomidory
  • 5 dużych pieczarek
  • ½ porcji fasolki w pomidorach np. z tego przepisu lub 200g fasolki z puszki
  • sól
  • pieprz

Angielskie śniadanie składa się najczęściej z 6 składników jedyna trudność w jego przygotowaniu polega na tym by wszystkie składniki były gotowe w tym samym czasie. Zaczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 200ºC, następnie należy przygotować warzywa; pomidory przekroić na pół w poprzek, a pieczarki wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić w plasterki o grubości około 0.5cm.
Parówki włożyć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu by nie popękały, zostawić w garnku z gorącą wodą do momentu aż pozostałe składniki będą gotowe. W małym garnku również na bardzo małym ogniu podgrzewamy fasolkę od czasu do czasu mieszając, fasolkę również zostawiamy na ogniu do momentu aż wszystkie składniki będą gotowe.
Blaszke z piekarnika wyłożyć folią aluminiową, na folii położyć pomidora przeciętą stroną do góry, doprawić solą i pieprzem, obok położyć plasterki boczku. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w piekarniku lub pod grillem.
Jak tylko boczek i pomidory znajdą się w piekarniku na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pieczarki, doprawić do smaku solą i smażyć na małym ogniu pod koniec smażenia doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Po około 5 minutach lub w momencie gdy boczek będzie w połowie upieczony można przewrócić go na drugą stronę, jeśli widzimy że boczek lub pomidor się przypalają można wyłaczyć piekarnik ale pozostawić je jeszcze chwilę w piekarniku do momentu gdzy dokończymy śniadanie.
Nie należy zapominać o mieszaniu fasolki i pieczarek, pozostało tylko usmażenie jaj.  Na tej samej lub innej patelni rozgrzać resztę masła, ognień nie może być zbyt duży bo masło łatwo się przypali, usmażyć jaja według własnego upodobania ja najpierw smaże bez przykrycia, następnie doprawiam solą i pieprzem do smaku a na koniec przykrywam na chwilę patelnie by całe białko się ścięło a żółtko pozostało na pół płynne. Na minutę przed końcem włożyć do piekarnika talerze na których będziemy podawać sniadanie. Gdy wszystko jest gotowe wyjmujemy talerze z piekarnika i nakładamy kolejno składniki; boczek pomidor, parówki, pieczarki, jaja i fasolkę. 
Śniadanie można podawać z pełnoziarnistym pieczywem tostowym lub z chrupiąca bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz