Składniki na 3 kanapki – każda około 474 kalorie
- puszka tuńczyka w oleju (160g)
 - 60g kruszącego się żółtego sera (u mnie ceshire)
 - 6 łyżek majonezu w wersji light 90g
 - 6 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
 - pół zielonego ogórka
 - świeżo mielony pieprz
 
Ser zetrzeć na tartce, ja do tych kanapek używam sera ceshire (to żółty ser który łatwo się kruszy) ale można użyć każdego żółtego sera. Tunczyka odcedzić a nastepnie wymieszac w misce z serem i majonezem (ja używam niskokalorycznego majonezu, smakuje tak samo a ma 3 razy mniej kalorii niż zwykły majonez), doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.Ogórka pokroić w plasterki. Kromki chleba rozłożyć na blacie na 3 kromkach ułożyć plasterki ogórka, 3 pozostałe kromki posmarować pastą tuńczykowo-serową. Kanapki złożyć razem i przekroić, najlepiej smakują świeżo zrobione ale można też zabrać ze sobą do pracy.

uwielbiam to połączenie!
OdpowiedzUsuń