Strony

wtorek, 29 października 2013

Grochówka wojskowa


Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 2 godziny 
Już od dawna chodziła za mną grochówka, przepis znalazłam w gazetce „Przyślij przepis” (Styczeń 01/2009 nr15). Moją grochówkę ugotowałam wzorując się na przepisie Pana Bogdana Pisarskiego, oryginalny przepis można znaleźć tutaj.

Składniki na 8 porcji – każda porcja około 394 kalorii
  • 2 szklanki łuskanego grochu (500g)
  • 1 kg kości od schabu
  • 200g boczku
  • 200g cienkiej kiełbasy
  • 600g ziemniaków
  • 4 liście laurowe
  • 1 mała pietruszka
  • 2 małe marchewki
  • łyżka vegety
  • łyżka maggi
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki



Groch namoczyć na noc. Następnego dnia do garnka włożyć kość i zalać 2 litrami zimnej wody, gotować na średnim ogniu około 30 minut. Zebrać łyżką lub sitkiem szumowiny dodać groch, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie vegetę i maggi.

Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki, dodać do wywaru. Następnie obrać ziemniaki, pokroić w dużą kostkę i też wrzucić do zupy.

Boczek i kielbasę pokroić w drobną kostkę i smażyć na suchej patelni aż wytopi się tłuszcz z boczku i wszystkie składniki się dobrze zarumienią. Odlać nadmiar tłuszczu, mięso dodać do gotującej się zupy.

Wszystko gotować na małym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie, na konieć doprawić zupę majerankiem i świeżo mielonym pieprzem. Zdjąć zupę z gazu i dobrze wymieszać. Natkę pietruszki drobno posiekać i też wrzucić do zupy, jeszcze raz wszystko wymieszać.

1 komentarz: