Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Już od dawna chodziła za mną grochówka, przepis znalazłam w gazetce
„Przyślij przepis” (Styczeń 01/2009 nr15). Moją grochówkę ugotowałam wzorując się na przepisie
Pana Bogdana Pisarskiego, oryginalny przepis można znaleźć tutaj.
Składniki na 8 porcji – każda porcja około 394 kalorii
- 2 szklanki łuskanego grochu (500g)
- 1 kg kości od schabu
- 200g boczku
- 200g cienkiej kiełbasy
- 600g ziemniaków
- 4 liście laurowe
- 1 mała pietruszka
- 2 małe marchewki
- łyżka vegety
- łyżka maggi
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
Groch namoczyć na noc. Następnego dnia do garnka włożyć kość i zalać 2
litrami zimnej wody, gotować na średnim ogniu około 30 minut. Zebrać łyżką lub
sitkiem szumowiny dodać groch, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie vegetę i
maggi.
Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki, dodać do wywaru.
Następnie obrać ziemniaki, pokroić w dużą kostkę i też wrzucić do zupy.
Boczek i kielbasę pokroić w drobną kostkę i smażyć na suchej patelni aż
wytopi się tłuszcz z boczku i wszystkie składniki się dobrze zarumienią. Odlać
nadmiar tłuszczu, mięso dodać do gotującej się zupy.
Wszystko gotować na małym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie, na
konieć doprawić zupę majerankiem i świeżo mielonym pieprzem. Zdjąć zupę z gazu
i dobrze wymieszać. Natkę pietruszki drobno posiekać i też wrzucić do zupy,
jeszcze raz wszystko wymieszać.
Grochówka zawsze dobra ;)
OdpowiedzUsuń