Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 1 godzina 15 minut
Oryginalna nazwa tej potrawy to Chicken Fricassé. Jest to klasyczne
francuskie danie jednogarnkowe, kurczaka gotuje się w nim tak długo aż mięsko
samo odchodzi od kości (jeśli nie lubicie tak miękkiego mięska proponuję po
prostu skrócić czas gotowania). Przepis znalazłam w mojej książce pod tytułem
„1000 recipes” jego oryginalną wersję można znaleźć też tutaj. U mnie więcej
warzyw, chciałam żeby powstało sycące danie w sam raz na tę porę roku.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 590 kalorii
- 2 łyżki oliwy
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka pieprzu
- 4 udka z kurczaka
- 2 łyżki mąki
- 250g małych pieczarek
- 10 szalotek
- 2 ząbki czosnku
- 1kg ziemniaków
- 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
- 150ml białego wina
- 250ml bulionu drobiowego
- liść laurowy
Zdjąć
skórę z kurczaka, udka umyć, osuszyć a nastepnie oprószyć solą, pieprzem i
mąką. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na średnim ogniu aż mięso przyrumieni
się z każdej strony. Gdy mięso będzie już gotowe odłożyć je na talerz.
Szalotki
obrać, przekroić na pół, pieczarki przetrzeć papierowym ręcznikiem a rozmaryn
drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni na której smażył
się kurczak podsmażyć szalotki i czosnek, dodać rozmaryn, zwiększyć gaz, wlać
wino i poczekać aż wszystko sie zagotuje. Smażyć jeszcze chwilę aż wino
odparuje, nastepnie dodać bulion drobiowy, wszystko zagotować.
Dodać pieczarki,
liść laurowy i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut. W tym
czasie obrać ziemniaki i pokroić je na części, gdy kurczak będzie miękki dodać
ziemniaki i gotować jeszcze 30 minut.
Lubię wszelakie jednogarnkowce, Twój z kurczakiem i pieczarkami zdecydowanie przypadł mi do gustu.
OdpowiedzUsuń