Strony

środa, 6 listopada 2013

Zupa pomidorowa z ryżem


Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 2 godziny

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 367 kalorii
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • kawałek kurczaka na rosół (np. korpus)
  • ½ pora
  • mały korzeń pietruszki
  • liść laurowy
  • średniej wielkości cebula
  • duży ząbek czosnku
  • duża marchewka
  • 2 puszki krojonych pomidorow (2 x 400g)
  • płaska łyżeczka brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 150ml tłustej śmietanki 18%
  • zielona pietruszka  
  • 120g ryżu



Do garnka wlać 2 litry zimnej wody, dodać kurczaka, por, korzeń pietruszki i liść laurowy. Cebulę obrać i przypalić nad gazem i wrzucić do wywaru, czosnek obrać i również wrzucić do wywaru gotować razem około godziny na małym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowiny z wywaru.
Po tym czasie obać marchewkę i w całości wrzucić do zupy gotować jeszcze jakieś 30 minut na wolnym ogniu. Następnie wyjąć mięso i marchewkę, resztę zmiksować, dodać dwie puszki pomidorów doprawić bazylią, cukrem, pieprzem i słodką papryką, gotowac jeszce 20 minut. W tym czasie ugotować ryż. Po 20 minutach obrać mięso z kurczaka i z powrotem wrzucić do zupy, marchewkę pokroić w plasterki i rownież wrzucic do zupy. Wyłaczyć gaz, gorącą zupę odstawić.
Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do zupy, następnie zachartować śmietanę w tym celu do pojemnika ze śmietaną powoli wlać łyżkę zupy, wymieszać następnie czynność kilkakrotnie powtórzyć, tak zachartowaną śmietanę powoli wlać do zupy. Wszystko wymieszać, bezpośrednio przed podaniem dodać ryż.

1 komentarz: