Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 367 kalorii
- 2 kostki bulionu drobiowego
- kawałek kurczaka na rosół (np. korpus)
- ½ pora
- mały korzeń pietruszki
- liść laurowy
- średniej wielkości cebula
- duży ząbek czosnku
- duża marchewka
- 2 puszki krojonych pomidorow (2 x 400g)
- płaska łyżeczka brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka suszonej bazylii
- 150ml tłustej śmietanki 18%
- zielona pietruszka
- 120g ryżu
Do garnka wlać 2 litry zimnej wody, dodać kurczaka, por, korzeń
pietruszki i liść laurowy. Cebulę obrać i przypalić nad gazem i wrzucić do
wywaru, czosnek obrać i również wrzucić do wywaru gotować razem około godziny
na małym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowiny z wywaru.
Po tym czasie obać marchewkę i w całości wrzucić do zupy gotować jeszcze
jakieś 30 minut na wolnym ogniu. Następnie wyjąć mięso i marchewkę, resztę
zmiksować, dodać dwie puszki pomidorów doprawić bazylią, cukrem, pieprzem i
słodką papryką, gotowac jeszce 20 minut. W tym czasie ugotować ryż. Po 20
minutach obrać mięso z kurczaka i z powrotem wrzucić do zupy, marchewkę pokroić
w plasterki i rownież wrzucic do zupy. Wyłaczyć gaz, gorącą zupę odstawić.
Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do zupy, następnie zachartować
śmietanę w tym celu do pojemnika ze śmietaną powoli wlać łyżkę zupy, wymieszać
następnie czynność kilkakrotnie powtórzyć, tak zachartowaną śmietanę powoli
wlać do zupy. Wszystko wymieszać, bezpośrednio przed podaniem dodać ryż.
Bardzo pożywna, bardzo smaczna ta zupa. Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuń