Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut
Ten przepis znalazłam w mojej książce pod tytyłem "1000 recipes", jego oryginalną wersję można również znaleźć tutaj. Brokuły zawierają mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych, ponadto mają mało kalorii, są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. W tym przepisie brokuł jest gotowany krótko co zapobiega utracie zawartych w nim cennych witamin i minerałów. Tak przyrządzony brokuł znakomicie pasuje do potraw chińskich, ja podałam z ryżem na sypko i kotlecikami z kurczaka w sosie teryjaki, przepis na kotleciki w poprzednim poście.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 116 kalorii
- 2 główki brokuła
- łyżka ziaren jasnego sezamu
- łyżka oleju
- łyżka jasnego sosu sojowego
- szczypta płatków chilli
- 60 ml bulionu warzywnego (lub szczypta vegaty)
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
Rozgrzać patelnię, dodać ziarna sezamu i prażyć na
suchej patelni ciągle mieszajac przez 1-2 minuty aż nasiona nabiorą złotego
koloru, następnie przełożyć je na talerz.
Brokuła podzielić na części. W woku (lub na patelni
z przykrywką) rozgrzać olej, dodać sos sojowy i płatki chili, wszystko
wymieszać. Następnie dodać brokuła i smażyć na dość dużym ogniu ciągle mieszając przez dwie
minuty. Po tym czasie do woka w którym smaży się brokuł dodać bulion warzywny (jeśli nie macie bulionu można zastąpić go szczyptą vegetu rozmieszaną w 4 łyżkach wody) i dalej gotować
brokuła pod przykryciem przez kolejne 1-2 minuty aż delikatnie zmięknie
ale nie należy go rozgotować. Na koniec dodać uprażone wcześniej ziarna sezamu, doprawić
solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz