Strony

sobota, 5 października 2013

Chlebek nan


Przygotowanie: 15 minut
Czas oczekiwania: 15 minut
Pieczenie: 10 minut
Chlebek nan to wspaniały dodatek do potraw kuchni indyjskiej, jest szybki w przygotowaniu, najlepiej smakuje świeży podany prosto z piekarnika. Nauczyłam się go robić w restauracji Zari na kursie gotowania, tam do jego wypiekania używa się specjalnego glinianego pieca.
W domu można go przygotować w piekarniku z opcją grillowania.

Składnkiki na 8 chlebków:
  • 3,5 szklanki mąki (540g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju roślinnego
  • ½ szklanki wody 
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sól. Jajko wymieszać z wodą i mlekiem, wszystko połączyć i dodać do pozostałych składników ciasta. Ugniatać na jednolitą masę, podczas ugniatania ciasta dodać olej, wyrabiać ciasto około 10 minut rozciągając je i z powrotem składając w kulę by ciasto nabrało powietrza. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody (jak dobrze wyrobić ciasto można podejrzeć tutaj). Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części, z każdej porcji ciasta uformować kulę a następnie spłaszczać kule i wałkować na placki o grubości 0,5cm. W restauracji Zari placki formuje się ręcznie, w tym celu należy je umieścić w dłoni a następnie obracająć ciasto ugniatać je dolną częscią dłoni drugiej ręki.
Do piekarnika z opcją grilowania włożć blachę na której będą się piec chlebki. Nagrzać piekarnik do temperatury 240°C. Gorącą blachę ostrożnie wyjąć z piekarnika, drzwiczki szybko zamknąć. Na gorącą blachę wrzucić chlebki nan, blachę z powrotem włożyć do piekarnika, chlebki piec pod grilem (w odległości około 12 cm) aż się zarumienią, następnie obrócić chlebki na drugą strone i piec kolejne kilka minut do zarumienienia z obu stron.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, jak będę miała chwilkę z chęcią skorzystam. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. super :)
    Taka fajna alternatywa, mnie się podoba :)

    OdpowiedzUsuń