Strony

środa, 23 października 2013

Gulasz wieprzowy


Przygotowanie: 
Czas gotowania: 

Na naszym stole często gości kasza, do której najbardziej pasuje gulasz i to w każdej postaci. Ten przepis znalazłam na stronie Macieja Kuronia, ale tylko wzorowałam się na oryginale. Wprowadziłam kilka zmian głównie po to by powstało więcej sosu. Gulasz jest inny, oryginalny z dodatkiem białego wina, mielonego kminku, cytryny i świeżej natki pietruszki.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 492 kalorie
  • 800g chudego mięsa bez kości łopatki lub szynki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku w łupinie
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 4 plasterki cytryny
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 płaskie łyżki mąki

Mięso umyć, osuszyć a następnie pokroić dużą kostkę. Na patelni rozgać olej, dodać czosnek w łupinie, smażyć chwilę, następnie wyjąć czosnek łyżka cedzakową. Mięso wrzucić na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć aż dobrze zarumieni się ze wszystkich stron, cały czas mieszając. Następnie dodać kminek, wszystko wymieszać, wlać pół szklanki wina, dodać sól i pieprz. Zagotować, dodać szklankę rosołu przykryć i dusić mięso na małym ogniu około 2 godziny. Plasterki cytryny obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i wrzucić do mięsa, dodać resztę wina, zwiększyć ogień i całość gotować, cały czas mieszając, do zagęszczenia sosu. Pod koniec rozmieszać dwie łyżki mąki w pozostałej szklance rosołu, powoli wlać do miesa ciągle mieszając żeby zagęścić sos. Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu, w tym czasie drobno posiekać natkę pietruszki. Gulasz zdjąć z gazu, dodać posiekaną natkę pietruszki w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą i kiszonym ogórkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz