Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 7 minut
Kanapka BLT jest bardzo popularna w Wielkiej Brytanii, można kupić ją praktycznie w każdym sklepie. Jej nazwa pochodzi od znajdujących się w niej składników (Bacon, Lettuce & Tomato) czyli po prostu boczek, sałata i pomidor. Ja lubię takie kanapki przygotowywać w domu, są one szybkie i proste do wykonania i nie wymagają wielu składników. Najlepsze są na chrupiącym tostowym chlebie ale można przygotować ja na każdym pieczywie. Mozna tez zabrać taka kanapke ze sobą do pracy jest doskonała na śniadanie i lunch.
Czas pieczenia: 7 minut
Kanapka BLT jest bardzo popularna w Wielkiej Brytanii, można kupić ją praktycznie w każdym sklepie. Jej nazwa pochodzi od znajdujących się w niej składników (Bacon, Lettuce & Tomato) czyli po prostu boczek, sałata i pomidor. Ja lubię takie kanapki przygotowywać w domu, są one szybkie i proste do wykonania i nie wymagają wielu składników. Najlepsze są na chrupiącym tostowym chlebie ale można przygotować ja na każdym pieczywie. Mozna tez zabrać taka kanapke ze sobą do pracy jest doskonała na śniadanie i lunch.
Składniki na 4 kanapki – każda około 290 kalorii
- 8 małych kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
- 8 plasterków boczku (150g)
- 4 liście sałaty
- 4 łyżki majonezu
- pomidor
- sól
- pieprz
Liście sałaty umyć osuszyć i podrzeć na mniejsze kawałki, pomidora pokroić w plasterki i rozłożyć na papierowym ręczniku by odcieknął z soku można też lekko wytrzeć plasterki pomidora od góry żeby pomidor nie był zbyt wodnisty.
Boczek ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 5 minut po tym czasie do piekarnika włożyć chleb i piec wszystko razem jeszcze 2 minuty. Uwaga nie można chleba trzymać zbyt długo w piekarniku bo stanie się suchy i twardy należy go tylko lekko podpiec.
Wyjąć cheb i boczek z piekarnika, kromki chleba rozłożyć na blacie i każdą posmarować cienką warstwą majonezu. Boczek położyć na papierowym ręczniku i osuszyć z tłuszczu. Na 4 kromkach położyć sałatę, następnie po dwa kawałki boczku, plasterki pomidora, doprawić do smaku solą i pieprzem. Każda kanapkę przykryć drugą kromką chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz