Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 25 minut
Kurczak jalfrezi to kolejne danie którego nauczyłam się w restauracji Zari podczas warsztatów kulinarnych. Podaje się je z ryżem lub chlebkiem nan. To też ulubione danie Piotrka (z kuchni indyjskiej), jest dość pikantne ale jeśli ktoś nie przepada za pikantną kuchnią zawsze można pominać papryczki chili.
Składniki na 4 porcje - każda porcja około 290 kalorii
- 500g grillowanego kurczaka tikka z tego przepisu
- 4 cebule
- 2 średniej wielkości pomidory
- 1 zielona papryka
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego chili
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki
- łyżeczka garam masala
- 5 zielonych papryczek chili
- łyżeczka soli
- kilka gałązek świeżej kolendry
Pierwszym zadaniem bedzie wykonanie pasty
imbirowo-czosnkowej która często pojawia sie w przepisach kuchni indyjskiej a także
chińskiej. W tym celu należy obrać imbir i czosnek, jeśli chcecie zrobić nieco
większą ilość można zmielić je przy pomocy blendera. Taką pastę można zamrozić
w małych porcjach (proponuję użyć foremki do robienia kostek lodu) i wykorzystać
później. Jeśli wolicie swieże składniki najlepiej czosnek i imbir drobniutko
posiekać nożem lub przecisnąć przez praskę. Następnie pokroić cebulę, dwie
drobno posiekać a dwie pokroić w plasterki. Tak samo postąpić z zieloną papryką
połówkę papryki drobno posiekać a drugą
pokroić w paseczki.
Na rozgrzana patelnię wlać olej, dodać 2 łyżeczki
pasty czosnkowo-imbirowej, smażyć aż będzie złoto-brązowa, dodać cebulę i dusić
przez około 2 minuty do momentu gdy cebula się zeszkli. Dodać papryczki chili,
pomidory odrobinę soli do smaku i wszystko wymieszać. Następnie dodać wszystkie
przyprawy i 100 ml wody. Wszystko dokładnie wymieszać uważając by nic nie
przywarło do dna patelni. Dodać grilowanego kurczaka, mieszać
przez kilka minut aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie dodać
50ml wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 6 minut mieszać od
czasu do czasu. Dodać pokrojoną w paski cebulę i paprykę, gotować przez kilka
minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia i posypać swieżą kolendrą. Podawać z ryżem lub chlebkiem nan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz