Przygotowanie: 15 minut
Czas oczekiwania: 15 minut
Pieczenie: 10 minut
Chlebek nan to wspaniały dodatek do potraw kuchni indyjskiej, jest szybki
w przygotowaniu, najlepiej smakuje świeży podany prosto z piekarnika. Nauczyłam
się go robić w restauracji Zari na kursie gotowania, tam do jego wypiekania
używa się specjalnego glinianego pieca.
W domu można go przygotować w piekarniku z opcją grillowania.
W domu można go przygotować w piekarniku z opcją grillowania.
Składnkiki na 8 chlebków:
- 3,5 szklanki mąki (540g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 50 ml oleju roślinnego
- ½ szklanki wody
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sól. Jajko wymieszać
z wodą i mlekiem, wszystko połączyć i dodać do pozostałych składników ciasta. Ugniatać
na jednolitą masę, podczas ugniatania ciasta dodać olej, wyrabiać ciasto
około 10 minut rozciągając je i z powrotem składając w kulę by ciasto nabrało
powietrza. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody (jak dobrze wyrobić ciasto można podejrzeć tutaj). Gotowe ciasto
odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części, z każdej porcji ciasta
uformować kulę a następnie spłaszczać kule i wałkować na placki o grubości 0,5cm.
W restauracji Zari placki formuje się ręcznie, w tym celu należy je umieścić w
dłoni a następnie obracająć ciasto ugniatać je dolną częscią dłoni drugiej
ręki.
Do piekarnika z opcją grilowania włożć blachę na której będą się piec
chlebki. Nagrzać piekarnik do temperatury 240°C. Gorącą blachę ostrożnie
wyjąć z piekarnika, drzwiczki szybko zamknąć. Na gorącą blachę wrzucić
chlebki nan, blachę z powrotem włożyć do piekarnika, chlebki piec pod grilem (w
odległości około 12 cm) aż się zarumienią, następnie obrócić chlebki na drugą
strone i piec kolejne kilka minut do zarumienienia z obu stron.
Bardzo ciekawy przepis, jak będę miała chwilkę z chęcią skorzystam. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńsuper :)
OdpowiedzUsuńTaka fajna alternatywa, mnie się podoba :)