Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania i smażenia: 20 minut
Witlinek to ryba z gatunku dorszowatych spotykana w Północnym Atlantyku,
Morzu Północnym i zachodnich rejonach Bałtyku. Jest smaczny ale dość rzadko
spotykany, jeśli więc nie uda wam się go kupić do tego przepisu można
wykorzystać inną białą rybę taką jak: dorsz, mintaj czy sandacz. Przepis pochodzi z gazetki "Morrisons magazine".
Składniki na 2 porcje – każda porja około 493 kalorii
- 4 filety z witlinka
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 3 cebulki dymki
- 2.5cm kawałek imbiru
- 8 łyżek jasnego sosu sojowego
Rybę podzielić na mniejsze kawałki, osuszyć i ugotować na parze przez
około 15 minut. Jeśli nie posiadacie parowara można to zrobić na metalowym
sitku nad garnkiem z wrzącą wodą lub na kratce do studzenia ciast położonej na
woku i przykrytej przykrywką.
Podczas gdy ryba się gotuje obrać imbir i pokroić w plasterki, szalotkę
pokroić na mniejsze kawałki o długości około 4cm.
Po 15 minutach sprawdzić widelcem czy ryba jest ugotowana. Jeśli ryba
jest gotowa w woku rozgrzać 2 łyżki oleju sezamowego, dodać dymkę i imbir, wszystko
wymieszać następnie dodać sos sojowy i gotować jeszcze około minuty aż
sos lekko odparuje. Gorącym sosem polać rybę, podawać z ryżem.
Robie czesto witlinka,ale po chinsku... warto sprobowac:)
OdpowiedzUsuń