Strony

wtorek, 8 października 2013

Szarlotka


Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: 45minut
Szarlotka to pyszne, pachnące ciasto pochodzące z kuchni francuskiej. To także ulubione ciasto Piotrka więc pojawia się na naszym stole od czasu do czasu. Szarlotaka jest dość pracochłonna ale prosta w przygotowaniu, można jednak skrócić czas jej przygotowania gdy zamiast jabłek użyje się gotowego musu jabłkowego ze słoika. Ja mam kilka takich słoiczków od przyszłej teściowej.


Składniki na 12 porcji – każda porcja około 312 kalorii
Ciasto:
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 250g mąki
  • pół kostki masła (125g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek śmietany
  • 5 łyżek cukru (75g)
Nadzienie:
  • 1.2 kg jabłek (lub 600g gotowego musu)
  • 5 łyżek cukru (90g)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
  • 2 łyżki płatków owsianych (12g)
  • 2 łyżki mąki (20g)
  • 2 łyżki cukru (20g)
  • opakowanie cukru waniliowego (15g)
  • 2 łyżki masła (30g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, jajko, proszek do pieczenia, śmietanę oraz masło. Całość zagnieść. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
W tym czasie jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tartce na grubych oczkach, przełożyć do rondelka, dodać cukier i cynamon. Gotować na średnim ogniu około 20 minut a gdy z jabłek odparuje większość wody przykryć i gotować jeszcze 10 minut, jabłka zdjąć z gazu, przełożyć do miseczki i przestudzić.
Gdy jabłka się studzą wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować na grubość 1cm. Natlłuszczoną i wysypaną mąką formę o średnicy 24cm wylepić ciastem. Na wierzch wyłożyć przestudzone nadzienie jabłkowe, równomiernie rozprowadzić.
Przygotować kruszonkę (przepis na kruszonkę mam od mamy ale połowę mąki zastąpiłam płatkami owsianymi). Do miski wsypać płatki owsiane, masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać.
Wierzch szarlotki posypać kruszonką. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180˚C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz