Strony

wtorek, 10 września 2013

Sałatka śledziowa warstowa


Czas oczekiwania: 10 godzin
Przygotowanie: 45 minut

Przepis na sałatke śledziową dostałam od koleżanki. Jest on dość oryginalny bo sałatka łączy w sobie wiele różnych warstwowo poukładanych składników więc każdy jej kęs zaskakuje innym smakiem.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 572 kalorie
  • opakowanie śledzi w oleju a la matias (460g)
  • średniej wielkości cebula 100g
  • 300g ziemniaków (3 średniej wielkości ziemniaki)
  • łyżeczka soli
  • 4 duże jaja
  • 10 łyżek majonezu w wersji light (150g)
  • 1 duża marchewka (125g)
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 100g żółtego sera (u mnie mozarella)
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie sałatki zaczynamy oczywiście od śledzi, które należy wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Wymoczone śledzie odcedzić (radzę spróbować czy nie są zbyt słone jeśli okażą się słone zmienić wodę i nadal moczyć), osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. 
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie wraz ze skórką, mniej więcej 20 minut w zależności od wielkości i odmiany ziemniaków (u mnie Irga). Ugtowane ziemniaki odcedzić, przełożyć na talerz i ostudzić. Gdy ziemniaki ostygną obrać je ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
Jajka ugotować na twardo, zlać zimną wodą i rownież odstawić by ostygły. Zimne jaja obrac i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, przekroić na pół a następnie w plasterki, przełożyć na sito i sparzyć wrzącą wodą z czajnika, następnie włożyć do garnka z lodowatą wodą na 30 sekund, wymieszać i przełożyć z powrotem na sito. Pozostawić do odcieknięcia.
Marchew obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach (nie gotować marchew w tej sałatce jest surowa). Natkę pietruszki drobno posiekać. Ser mozarella zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki układac warstwami w misce według kolejnosci zaczynając od śledzi, nastepnie warstwa cebuli, ziemniaki, sól i pieprz do smaku. Na ziemniaki położyć 6 łyżek majonezu, dodać marchew, jaja, znów doprawić solą i pieprzem, dodać resztę majonezu, wszystko posypać połową świeżo posiekanej natki pietruszki, wierzch posypać startym żółtym serem i resztą zielonej pietruszki. Sałatkę wstawić do lodówki by wszystkie składniki się przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz