Czas oczekiwania: 10 godzin
Przygotowanie: 45 minut
Przepis na sałatke śledziową dostałam od koleżanki. Jest on dość oryginalny
bo sałatka łączy w sobie wiele różnych warstwowo poukładanych składników więc
każdy jej kęs zaskakuje innym smakiem.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 572 kalorie
- opakowanie śledzi w oleju a la matias (460g)
- średniej wielkości cebula 100g
- 300g ziemniaków (3 średniej wielkości ziemniaki)
- łyżeczka soli
- 4 duże jaja
- 10 łyżek majonezu w wersji light (150g)
- 1 duża marchewka (125g)
- 4 łyżki natki pietruszki
- 100g żółtego sera (u mnie mozarella)
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie sałatki zaczynamy oczywiście od śledzi, które należy wymoczyć
w zimnej wodzie przez kilka godzin, najlepiej zrobić to poprzedniego dnia.
Wymoczone śledzie odcedzić (radzę spróbować czy nie są zbyt słone jeśli okażą
się słone zmienić wodę i nadal moczyć), osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie wraz ze skórką, mniej więcej 20
minut w zależności od wielkości i odmiany ziemniaków (u mnie Irga). Ugtowane
ziemniaki odcedzić, przełożyć na talerz i ostudzić. Gdy ziemniaki ostygną obrać
je ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
Jajka ugotować na twardo, zlać zimną wodą i rownież odstawić by ostygły.
Zimne jaja obrac i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, przekroić na pół a następnie w plasterki, przełożyć na sito
i sparzyć wrzącą wodą z czajnika, następnie włożyć do garnka z lodowatą wodą na
30 sekund, wymieszać i przełożyć z powrotem na sito. Pozostawić do
odcieknięcia.
Marchew obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach (nie gotować marchew
w tej sałatce jest surowa). Natkę pietruszki drobno posiekać. Ser mozarella
zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki układac warstwami w misce według kolejnosci
zaczynając od śledzi, nastepnie warstwa cebuli, ziemniaki, sól i pieprz do
smaku. Na ziemniaki położyć 6 łyżek majonezu, dodać marchew, jaja, znów
doprawić solą i pieprzem, dodać resztę majonezu, wszystko posypać połową świeżo
posiekanej natki pietruszki, wierzch posypać startym żółtym serem i resztą
zielonej pietruszki. Sałatkę wstawić do lodówki by wszystkie składniki się
przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz