Przygotowanie: 10 minut
Smażenie i gotowanie: 35 minut
Bombay Aloo to indyjski przysmak przygotowywany z
ziemniaków. Spożywa się go jako dodatek do innych potraw takich jak mięso czy
ryż. Starannie dobrane przyprawy nadają tej potrawie wspaniały wyrazisty smak.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 232 kalorie
- 2 średniej wielkości ziemniaki (325g)
- 2 średniej wielkości cebule
- pół zielonej papryki
- łyżeczka nasion kminku w całości
- łyżeczka czarnych nasion cebuli inaczej czarnuszki siewnej
- łyżka oleju
- ½ łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki papryki (ostrej lub słodkiej)
- zabek czosnku
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pół swieżego pomidora
- 2 gałązki swieżej kolendry
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę
(2.5 cm). Drobno posiekać cebulę, zieloną paprykę, świeżą kolendrę i czosnek. W
misce wymieszać przyprawy: mieloną kolendrę, kminek, paprykę i tumeric powder.
Rozgrzać olej na patelni, dodać nasiona kminku, nasiona cebuli i smażyć na średnim
ogniu ciągle mieszając. Gdy ziarenka zaczną strzelać dodać czosnek i smażyć na
złoto-brązowy kolor. Dodać cebulę i paprykę. Smażyć aż cebula zrobi się
zloto-brązowa. Następnie dodać wymieszane wczesniej przyprawy, wszystko dokładnie
wymieszać, smażyć jeszcze przez minutę. Dodac pokrojone w kostkę swieże
pomidory, koncentrat pomidorowy i mieszać uważając by nic nie przywarło do dna
garnka. Dodać ziemniaki, wymieszać, jeśli ziemniaki przyklejają się do dna
garnka można dodać trochę wody. Dodać sól, przykryć i gotować na małym ogniu aż
ziemniaki będą miękkie, mieszając od czasu do czasu, mniej wiecej 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz