Strony

środa, 25 września 2013

Ziemniaczki Bombay Aloo


Przygotowanie: 10 minut
Smażenie i gotowanie: 35 minut
Bombay Aloo to indyjski przysmak przygotowywany z ziemniaków. Spożywa się go jako dodatek do innych potraw takich jak mięso czy ryż. Starannie dobrane przyprawy nadają tej potrawie wspaniały wyrazisty smak.



Składniki na 2 porcje – każda porcja około 232 kalorie
  • 2 średniej wielkości ziemniaki (325g)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • pół zielonej papryki
  • łyżeczka nasion kminku w całości
  • łyżeczka czarnych nasion cebuli inaczej czarnuszki siewnej
  • łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki papryki (ostrej lub słodkiej)
  • zabek czosnku
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pół swieżego pomidora
  • 2 gałązki swieżej kolendry 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę (2.5 cm). Drobno posiekać cebulę, zieloną paprykę, świeżą kolendrę i czosnek. W misce wymieszać przyprawy: mieloną kolendrę, kminek, paprykę i tumeric powder. Rozgrzać olej na patelni, dodać nasiona kminku, nasiona cebuli i smażyć na średnim ogniu ciągle mieszając. Gdy ziarenka zaczną strzelać dodać czosnek i smażyć na złoto-brązowy kolor. Dodać cebulę i paprykę. Smażyć aż cebula zrobi się zloto-brązowa. Następnie dodać wymieszane wczesniej przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze przez minutę. Dodac pokrojone w kostkę swieże pomidory, koncentrat pomidorowy i mieszać uważając by nic nie przywarło do dna garnka. Dodać ziemniaki, wymieszać, jeśli ziemniaki przyklejają się do dna garnka można dodać trochę wody. Dodać sól, przykryć i gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie, mieszając od czasu do czasu, mniej wiecej 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz