Przygotowanie: 10 minut
Marynowanie: 1 godzina
Smażenie: 10 minut
Dziś kolejny przepis którego nauczyłam sie na kursie gotowania w indyjskej restauracji Zari. "Chicken tikka" czyli szaszłyki z kurczaka w marynacie na bazie jogurtu grillowane lub pieczone. W restauracji nakłuwa się je na długie metalowe szaszłyki i piecze w wysokiej temperaturze w specjalnym piecu, domowym sposobem można je upiec w piekarniku, ugrilować lub usmażyć na patelni grilowej.
- 500g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka świeżego imbiru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki przyprawy chili w proszku
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki jogurtu
- ½ łyżeczki soli
- szczypta bialego pieprzu
- szczypta przyprawy garam masala
- szczypta czarnej soli (można zastąpić zwykłą)
- łyżeczka kozieradki pospolitej (fenugreek czyli kozieradka pospolita powinna być dostępna w sklepach z żywnością azjatycką ale jeśli nie uda wam się jej znaleźć to po prostu ją pomincie)
- 2 gałązki świeżej kolendry
Kurczaka pokroic w dużą kostkę (2.5cm). Czosnek i imbir drobno posiekać, wrzucić do miski, dodać sok z cytryny, chili, sól, pieprz, przyprawę garam masala, kozieradkę, jogurt i 2 łyżki oleju, wszystko wymieszać. Do tak powstałej marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i marynować w lodówce przez godzinę.
Po tym czasie wyjąć zamarynowane mięso z lodówki,
nakłuć na szaszłyki. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem oleju
na złoto-brązowy kolor. Można też upiec kurczaka pod grilem lub w
piekarniku. Podawać ze swieżą kolendrą i swieżo wycisniętym sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz