Przygotowanie:
10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
W ostatnim poscie
pisalam o tym ze mialam okazje uczestniczyc w warsztatach kulinarnych kuchni
indyjskiej w restaracji Zari. Dzis chcialabym podzielic sie kolejnym przepisem
ktory poznalam w czasie warsztatów a jest nim „pilau rice” czyli ryż
przyprawiony aromatycznymi wschodnimi przyprawami gotowany z dodatkiem
klarowanego masła.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 255 kalorii
- 200g ryżu basmati
- 30g klarowanego masła
- szczypta szafranu
- duży kawałek kory cynamonu
- 2 goździki
- 2 ziarenka czarnego kardamonu
- 1 ziarenko zielonego kardamonu
- ½ łyżeczki czarnego kminku
- ¼ gwiazdki anyżu
- ½ liścia laurowego
- kawałek imbiru (o długości około 1cm)
- ½ łyżeczki soli,
- ½ małej cebuli
- 1 kawałek łupinki gałki muszkatołowej
Cebulę obrać i
pokroić w drobną kostkę, imbir obrać i pokroić w plasterki. Ryż włożyć do
miseczki, dodać letniej wody i umyć ryż, powtórzyć kilkakrotnie aż woda będzie
czysta, odcedzić wodę uważając by ryż pozostał w naczyniu. Dodać dwie szklanki
wody i pokrojony w plasterki imbir, naczynie z ryżem odstawić.
Masło stopić na
małym ogniu, dodać przyprawy i smażyć przez 2 minuty ciągle mieszając.
Następnie dodać cebulę i smażyć na złoto brązowy kolor.
Do naczynia z
ryżem dodać sól, cebulę i przyprawy. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem
przez około 5 minut. Dodać szczyptę szafranu i gotować jeszcze około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz