Strony

czwartek, 19 września 2013

Ryż pilau


Przygotowanie: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut

W ostatnim poscie pisalam o tym ze mialam okazje uczestniczyc w warsztatach kulinarnych kuchni indyjskiej w restaracji Zari. Dzis chcialabym podzielic sie kolejnym przepisem ktory poznalam w czasie warsztatów a jest nim „pilau rice” czyli ryż przyprawiony aromatycznymi wschodnimi przyprawami gotowany z dodatkiem klarowanego masła.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 255 kalorii
  • 200g ryżu basmati
  • 30g klarowanego masła
  • szczypta szafranu
  • duży kawałek kory cynamonu
  • 2 goździki
  • 2 ziarenka czarnego kardamonu
  • 1 ziarenko zielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki czarnego kminku
  • ¼ gwiazdki anyżu
  • ½ liścia laurowego
  • kawałek imbiru (o długości około 1cm)
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ małej cebuli
  • 1 kawałek łupinki gałki muszkatołowej


Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, imbir obrać i pokroić w plasterki. Ryż włożyć do miseczki, dodać letniej wody i umyć ryż, powtórzyć kilkakrotnie aż woda będzie czysta, odcedzić wodę uważając by ryż pozostał w naczyniu. Dodać dwie szklanki wody i pokrojony w plasterki imbir, naczynie z ryżem odstawić.

Masło stopić na małym ogniu, dodać przyprawy i smażyć przez 2 minuty ciągle mieszając. Następnie dodać cebulę i smażyć na złoto brązowy kolor.

Do naczynia z ryżem dodać sól, cebulę i przyprawy. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Dodać szczyptę szafranu i gotować jeszcze około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz