Strony

niedziela, 30 czerwca 2013

Zapiekanka z brokułem i łososiem


Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut
Pieczenie:15 minut

Przepis na tą zapieknkę znalazłam tutaj na blogu Kwestia smaku. Na zdjeciu wyglądała  przepysznie jak zresztą wszystke potrawy na tym blogu. Trochę nie do końca byłam przekonana do posypki z migdałów, myślałam też że 100g makaronu bedzie za mało ale okazało sie że przepis jest idealny, prawie nic więc nie zmieniłam. Zapiekankę gorąco polecam, a na bloga Asi na pewno jeszcze zajrzę.

Składniki na 2 duże porcje - każda porcja około 820 kalorii
  • 300 g surowego łososia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 125 g mozzarelli (użyłam małych kulek mozarelli)
  • 1 śreniej wielkości brokuł
  • 100g makaronu w kształcie spiralek (u mnie spirali)
  • 125g serka philadelphia
  • 7 łyżek tartego parmezanu (70g)
  • 4 łyżki mielonych migdałów bez skórek (40g)
  • 125ml mleka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki swieżo mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Zagotować wodę w garnku dodać łyżeczkę oliwy i łyżeczke soli, w gotującej się wodzie ugotować makaron skracając czas gotowania o 2 minuty, makaron nie może być zbyt miękki bo będziemy jeszcze piekli go w piekarniku. Chciałam również podkreślić uwage autorki tego przepisu aby nie dodawać więcej makaronu bo podobno wchłonie cały sos i zapiekanka wyjdzie za sucha. Mnie też kusiło żeby dodać więcej makaronu bo myślałam że będzie go za mało i nic się nie najem ale okazało się ze proporcje są idealne to zapiekanka z łososiem, brokułem, pysznym sosem i dodatkiem makaronu a nie makaron z sosem, nie potrzeba nic zmieniać jest pysznie. 
W międzyczasie łososia umyć, osuszyć, odciąć skórkę i sprawdzić czy nie ma ości, pokroić w większą kostkę, włożyć do formy żaroodpornej o wymiarach około 20 x 30 cm, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, dodać sok z cytryny i oliwę, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190˚C (góra i dół bez termoobiegu). Do nagrzanego piekarnika wstawić naczynie z łososiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć łososia ale piekarnik zostawić włączony.
Ugotowany makaron odcedzić i odstawić. Brokuła opłukać i podzielić na różyczki, można użyć mrożony brokuł. Wodę po makaronie ponownie zagotować, wrzucić brokuła i na większym ogniu zagotować. Gotować przez 5 minut, odcedzić na sitku i przelać chałodną wodą. 
Do małego garnka włożyć philadelphię, dodać 3 łyżki startego parmezanu i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i gałką. Ugotowany makaron wymieszać z sosem serowym, dodać do naczynia z łososiem razem z brokułami i kuleczkami serka mozarella, wszystko delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie.
Wymieszać mielone migdały i parmezan, posypać po zapiekance i wstawić do piekarnika na 15 minut (190˚C). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz