Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut
Pieczenie:15 minut
Przepis na tą zapieknkę znalazłam tutaj na blogu Kwestia smaku. Na
zdjeciu wyglądała przepysznie jak zresztą
wszystke potrawy na tym blogu. Trochę nie do końca byłam przekonana do posypki
z migdałów, myślałam też że 100g makaronu bedzie za mało ale okazało sie że
przepis jest idealny, prawie nic więc nie zmieniłam. Zapiekankę gorąco polecam, a na bloga
Asi na pewno jeszcze zajrzę.
Składniki na 2 duże porcje - każda porcja około 820 kalorii
- 300 g surowego łososia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 125 g mozzarelli (użyłam małych kulek mozarelli)
- 1 śreniej wielkości brokuł
- 100g makaronu w kształcie spiralek (u mnie spirali)
- 125g serka philadelphia
- 7 łyżek tartego parmezanu (70g)
- 4 łyżki mielonych migdałów bez skórek (40g)
- 125ml mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki swieżo mielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Zagotować wodę w garnku dodać łyżeczkę oliwy i łyżeczke soli, w gotującej
się wodzie ugotować makaron skracając czas gotowania o 2 minuty, makaron nie
może być zbyt miękki bo będziemy jeszcze piekli go w piekarniku. Chciałam
również podkreślić uwage autorki tego przepisu aby nie dodawać więcej makaronu
bo podobno wchłonie cały sos i zapiekanka wyjdzie za sucha. Mnie też kusiło
żeby dodać więcej makaronu bo myślałam że będzie go za mało i nic się nie najem
ale okazało się ze proporcje są idealne to zapiekanka z łososiem, brokułem,
pysznym sosem i dodatkiem makaronu a nie makaron z sosem, nie potrzeba nic
zmieniać jest pysznie.
W międzyczasie łososia umyć, osuszyć, odciąć skórkę i
sprawdzić czy nie ma ości, pokroić w większą kostkę, włożyć do formy żaroodpornej
o wymiarach około 20 x 30 cm, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, dodać
sok z cytryny i oliwę, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190˚C (góra i dół bez termoobiegu). Do
nagrzanego piekarnika wstawić naczynie z łososiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć łososia ale piekarnik zostawić włączony.
Ugotowany makaron odcedzić i odstawić. Brokuła opłukać i podzielić na
różyczki, można użyć mrożony brokuł. Wodę po makaronie ponownie zagotować, wrzucić brokuła i na większym ogniu
zagotować. Gotować przez 5 minut, odcedzić na sitku i przelać chałodną wodą.
Do
małego garnka włożyć philadelphię, dodać 3 łyżki startego parmezanu i mieszając roztopić na małym
ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu,
doprawić solą, pieprzem i gałką. Ugotowany makaron wymieszać z sosem serowym, dodać do naczynia z łososiem
razem z brokułami i kuleczkami serka mozarella, wszystko delikatnie przemieszać
i rozłożyć równomiernie w formie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz