Przygotowanie: 3 minuty
Smażenie: 5 minut
Już od dawna miałam ochotę na takie grzanki, znalazłam je tutaj na blogu Przy kuchennym stole. Niestety nie miałam czosnku niedźwiedziego a pewnie grzanki z nim byłyby jeszcze pyszniejsze ale i tak wyszły rewelacyjne, dziekuję za wspaniały przepis i gorąco polecam.
Składniki na 4 grzanki – każda okolo 250 kalorii
- 4 kromki chleba
- 4 średniej wielkosci jajka
- 20g masła
- łyżka siekanego szczypiorku
- łyżka czosnku niedzwiedziego
- sól
- pieprz
Chleb posmarować cienko masłem z obu stron, w każdej kromce wykroić kółko, ja użyłam foremki do wykrawania ciastek o średnicy 7cm ale można tez zrobić to przy pomocy szklanki. Rozgrzać piekarnik z opcją grillowania od góry, następnie rozgrzać patelnię, położyć na niej chleb a w środek każdego wycięcia wbić jajko. Smażyć na średnim ogniu aż białko zetnie się ze spodu a grzanki lekko zarumienią (u mnie około 3 minuty). Następnie zdjąć patelnię z ognia i piec grzanki pod grillem do całkowitego ścięcia białek (jakies 2 minuty), jeśli nie macie piekarnika z grillem można delikatnie odwrócić grzanki i dalej smażyć na patelni. (Uwaga czas jaki podaję jest orientacyjny, wszystko zależy od tego jaki macie ogień, lub temperaturę płyty elektrycznej, grubość dna patelni oraz temperaturę i odległość od płyty grillowej w piekarniku, u każdego czas ten może być nieco inny). Gotowe grzanki ułożyć na talerzach, posypać posiekanym szczypiorkiem i czosnkiem niedźwiedzim (ja nie miałam), doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz