Strony

czwartek, 20 czerwca 2013

Rolada z kremem jagodowym

Przygotowanie 20 minut



Pieczenie: 10 minut
Dzisiejsza propozycja to rolada z kremem jagodowym i choć desery ze śmietaną nie należą do najzdrowszych to ani ja ani Piotrek nie potrafimy im sie oprzeć. Przepis na roladę pochodzi z gazety Pani Domu, oryginalną wersje można zobaczyć tutaj. U mnie zmienione nieco proporcje żeby przepis dostosować do wielkości mojej blachy do pieczenia. Tym przepisem dołączam do akcji Desery z kremówką.
Składniki na 10 porcji – każda porcja około 220 kalorii
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru (45g)
  • opakowanie cukru waniliowego (15g)
  • 4 łyżki maki (50g)
Krem:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 50g bialej czekolady
  • 75g jagod (u mnie w syropie)
  • śmietan fix
  • łyżka cukru pudru

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, a żółtka ubić z cukrem na krem. Do żółtek dodać połowę ubitych białek i połowę mąki. Następnie dodać resztę piany i mąki. Masę wylać na blachę wyłożoną pergaminem (użyłam standardowej blachy do placka o wymiarach dna 20cm x 35,5cm). Piec 10 min w 190 ºC, wyłóżyc na czysty arkusz papieru i zdjac ten, na którym piekło się ciasto. Zwinać w czysty arkusz, tworząc roladę i ostudzić.

Kremówkę ubić, w trakcie ubijania dodać śmietan fix. Czekoladę rozpuścić na parze, następnie włożyc do lodówki, ostudzić. Ostrożnie dodać do kremówki, gotowy krem schłodzić. Jagody odcedzić, pozostawić na sicie by odciekły (można użyć śweżych jagód jeśli tylko macie do nich dostęp) następnie dodać do kremu i lekko wymieszać.
Rozwinąć ciasto, posmarować kremem i zwinąć w roladę, ściskając końce papieru. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Mmm, ile pysznego kremu! Uwielbiam takie ciasta ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń