Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 35 minut
Przepis na zupę z serkim topionym dostałam już dawno, od mojej koleżanki
Ani, której bardzo dziękuję. Nie pamiętam oryginalnego przepisu ani proporcji, wiem tylko że
były w nim serek topiony, marchewka i por, chyba jeszcze szynka, ale tego nie jestem pewna, resztę dodałam od
siebie. Zupa jest prosta w przygotoaniu i bardzo smaczna.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 256 kalorii
- 2 kostki rosołowe
- cebula
- mały por
- mały seler
- marchewka
- 100g szynki
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
- 125g drobnego makaronu
- 160g serka topionego
- ½ peczka szczypiorku
Cebulę i seler obrać, każde warzywo przekroić na 4 cześci. W garnku
zagotować 4 szklanki wody, dodać 2 kostki rosołowe, cebulę i seler. Gotować 20
minut na średnim ogniu pod przykryciem.
W tym czasie obrać marchewkę, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w
plasterki, por umyć i pokroić w plasterki, szynkę pokroić w kostkę.
Po 20 minutach wyjąć cebulę i seler, odlać trochę wywaru wszystko razem
zmiksować a następnie z powrotem wlać do garnka.
Dodać marchewkę, por, szynkę i biały pieprz. Gotować do miękkości wszystkich składników, mniej wiecej 15 minut.
Dodać marchewkę, por, szynkę i biały pieprz. Gotować do miękkości wszystkich składników, mniej wiecej 15 minut.
W miedzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu i drobno
posiekać szczypiorek. Na kilka minut przed końcem gotowania do zupy dodać topiony
serek, wszystko dokładnie wymieszać by serek się rozpuścił. Zdjąć zupę z ognia, wlać do miseczek, dodać
makaron i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz