Strony

czwartek, 27 czerwca 2013

Zupa z serka topionego


Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 35 minut

Przepis na zupę z serkim topionym dostałam już dawno, od mojej koleżanki Ani, której bardzo dziękuję. Nie pamiętam oryginalnego przepisu ani proporcji, wiem tylko że były w nim serek topiony, marchewka i por, chyba jeszcze szynka, ale tego nie jestem pewna, resztę dodałam od siebie. Zupa jest prosta w przygotoaniu i bardzo smaczna.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 256 kalorii
  • 2 kostki rosołowe
  • cebula
  • mały por
  • mały seler
  • marchewka
  • 100g szynki
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu
  • 125g drobnego makaronu
  • 160g serka topionego
  • ½ peczka szczypiorku

Cebulę i seler obrać, każde warzywo przekroić na 4 cześci. W garnku zagotować 4 szklanki wody, dodać 2 kostki rosołowe, cebulę i seler. Gotować 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
W tym czasie obrać marchewkę, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki, por umyć i pokroić w plasterki, szynkę pokroić w kostkę.
Po 20 minutach wyjąć cebulę i seler, odlać trochę wywaru wszystko razem zmiksować a następnie z powrotem wlać do garnka.
Dodać marchewkę, por, szynkę i biały pieprz. Gotować do miękkości wszystkich składników, mniej wiecej 15 minut.
W miedzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu i drobno posiekać szczypiorek. Na kilka minut przed końcem gotowania do zupy dodać topiony serek, wszystko dokładnie wymieszać by serek się rozpuścił. Zdjąć zupę z ognia, wlać do miseczek, dodać makaron i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz