Przygotowanie: 10
minut
Czas pieczenia:
35 minut
Ten przepis wymyśliła moja koleżanka Marzenka,
której za inspirację bardzo dziękuję. Zobaczyła co ma w lodówce, szybko
ugotowała łososia i makaron a później wymieszała z pesto, posypała serem i
zapiekła w piekarniku. Tak w skrócie powstała ta pyszna i prosta zapiekanka. Ja
ostatnio udoskonaliłam przepis bo łososia piekę w piekarniku, taki bardziej mi
smakuje.
Składniki na 2
porcje - każda porcja około 870 kalorii
- 260g surowego łososia atlantyckiego
- 200g makaronu typu spaghetti
- 70g zielonego pesto
- 70g żółtego sera (u mnie mozarella)
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- łyżeczka soli
- łyżka oleju
Piekarnik nagrzać do 200°C, łososia włożyć do
naczynia żaroodpornego skórą do dołu, przykryć szczelnie folią aluminiowa i
zapiekać w piekarniku 25 minut.
W tym czasie zagotować wodę w garnku, dodać olej
i sól, ugotować makaron al dente od czasu do czasu mieszając. Gotowy makaron
odcedzić i pozostawić na durszlaku by odciekła z niego woda. Następnie przesypać
makaron do miski, dodać pesto i świeżo mielony pieprz, lekko wymieszać.
Po 25
minutach wyjąć łososia z piekrnika, przełożyć na talerz i podrobić widelcem na
mniejsze kawałki, wymieszać z makaronem.
Makaron przesypać do naczynia żaroodpornego, ser zetrzeć na grubych oczkach tartki i posypać nim wierzch
zapiekanki. Zapiekać w piekarniku aż ser sie stopi,
nie więcej niż 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz