Strony

piątek, 14 czerwca 2013

Zapiekanka z łososiem i pesto


Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia: 35 minut

Ten przepis wymyśliła moja koleżanka Marzenka, której za inspirację bardzo dziękuję. Zobaczyła co ma w lodówce, szybko ugotowała łososia i makaron a później wymieszała z pesto, posypała serem i zapiekła w piekarniku. Tak w skrócie powstała ta pyszna i prosta zapiekanka. Ja ostatnio udoskonaliłam przepis bo łososia piekę w piekarniku, taki bardziej mi smakuje.

Składniki na 2 porcje - każda porcja około 870 kalorii
  • 260g surowego łososia atlantyckiego
  • 200g makaronu typu spaghetti
  • 70g zielonego pesto
  • 70g żółtego sera (u mnie mozarella)
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju
Piekarnik nagrzać do 200°C, łososia włożyć do naczynia żaroodpornego skórą do dołu, przykryć szczelnie folią aluminiowa i zapiekać w piekarniku 25 minut.
W tym czasie zagotować wodę w garnku, dodać olej i sól, ugotować makaron al dente od czasu do czasu mieszając. Gotowy makaron odcedzić i pozostawić na durszlaku by odciekła z niego woda. Następnie przesypać makaron do miski, dodać pesto i świeżo mielony pieprz, lekko wymieszać.
Po 25 minutach wyjąć łososia z piekrnika, przełożyć na talerz i podrobić widelcem na mniejsze kawałki, wymieszać z makaronem.
Makaron przesypać do naczynia żaroodpornego, ser zetrzeć na grubych oczkach tartki i posypać nim wierzch zapiekanki. Zapiekać w piekarniku aż ser sie stopi, nie więcej niż 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz