Przygotownie: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Składniki na 2 pizze – każda pizza około 984 kalorie
Ciasto:
- 250g białej mąki chlebowej
 - opakowanie suchych drożdży (7g)
 - ¼ łyżeczki soli
 - łyżka oliwy z oliwek
 - 150ml letniej wody
 
 Dodatki:
- 350g gotowego sosu pomidorowego
 - 80g pikantnego sera (u mnie mexicana)
 - 80g wędzonej goudy
 - 70g sera stilton
 - 125g mozarelli
 
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, oliwę z oliwek i 150ml
letniej wody, wszystko wymieszać. Ugniatać na posypanej mąką stolnicy do
uzyskania gładkiego ciasta (ja wyręczam się robotem). Z ciasta uformować 2 kule
lekko spłaszczyć i rozwałkować na płaskie placki, pozostawić w ciepłym miejscu
na około godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Ciasto rozwałkować  na płaski placek, przełożyć rozwałkowane
ciasto na rozgrzaną i posypaną lekko mąką blachę. Ciasto posmarować sosem
pomidorowym, na każdej pizzy rozkruszyć duże kawałki serów. Pizze wstawić do
piekarnika i piec około 15 minut, pizza będzie gotowa gdy ser się roztopi i
lekko zarumieni.


Wygląda wybornie ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń