Strony

poniedziałek, 31 października 2016

Pikantny krem z dyni i pomidorów

Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 60 minut
Gotowanie: 15 minut

Dzisiaj Haloween! Dlatego właśnie dziś chciałabym podzielić się z wami pysznym przepisem na krem z dyni i pomidorów. Znalazłam go tutaj, na blogu (nie)studenckie gotowanie ale jedynie wzorowałam się na tym przepisie.

Składniki na 2 porcje – każda około 469 kalorii
  • 1kg miąższu z dyni
  • 4 duże pomidory
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • kostka bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki oregano
  • ¼ łyżeczki płatków chilli
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku
  • łyżeczka kurkumy
  • 50ml tłustej śmietanki 


Piekarnik nagrzać do temperatury 180˚C.Pomidory przekroić na pół, czosnek lekko zdusić ale nie obierać z łupinek. Cebuli nie obierać również przekroić ją na pół. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę, dodać miąższ z dyni bez skóry i pestek, pomidory, czosnek i cebulę. Piec w nagrzanym piekarniku przez godzinę.
Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika i pozostawić by przestygły. W garnku zagotować dwie szklanki wody, dodać kostkę bulionu warzywnego.

Gdy warzywa przestygną cebulę i czosnek obrać wrzucić do bulionu, pomidory obrać ze skóry i również wrzucić do bulionu, na koniec przełożyć miąższ z dyni. Gotować zupę na małym ogniu około 10 minut, doprawić solą, pieprzem, oregano, płatkami chilli i kurkumą. Gotową zupę zmikować, powoli wlać śmietankę, dokładnie wymieszać. Podawać z chrupiącym pieczywem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz