Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 60 minut
Gotowanie: 15 minut
Dzisiaj Haloween! Dlatego właśnie dziś chciałabym podzielić się z wami pysznym przepisem na krem z dyni i pomidorów. Znalazłam go tutaj, na blogu
(nie)studenckie gotowanie ale jedynie wzorowałam się na tym przepisie.
Składniki na 2 porcje – każda około 469 kalorii
- 1kg miąższu z dyni
- 4 duże pomidory
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- kostka bulionu warzywnego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki oregano
- ¼ łyżeczki płatków chilli
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
- łyżeczka kurkumy
- 50ml tłustej śmietanki
Piekarnik nagrzać do temperatury 180˚C.Pomidory przekroić na pół, czosnek
lekko zdusić ale nie obierać z łupinek. Cebuli nie obierać również przekroić ją
na pół. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę, dodać miąższ z dyni bez skóry i
pestek, pomidory, czosnek i cebulę. Piec w nagrzanym piekarniku przez godzinę.
Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika i pozostawić by przestygły. W garnku
zagotować dwie szklanki wody, dodać kostkę bulionu warzywnego.
Gdy warzywa przestygną cebulę i czosnek obrać wrzucić do bulionu,
pomidory obrać ze skóry i również wrzucić do bulionu, na koniec przełożyć
miąższ z dyni. Gotować zupę na małym ogniu około 10 minut, doprawić solą,
pieprzem, oregano, płatkami chilli i kurkumą. Gotową zupę zmikować, powoli wlać
śmietankę, dokładnie wymieszać. Podawać z chrupiącym pieczywem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz