Strony

poniedziałek, 21 listopada 2016

Pizza pepperoni

Przygotownie: 15 minut
Czas pieczenia: 12 minut

Składniki na 2 pizze – każda pizza około 1312 kalorii

Ciasto:
  • 250g białej mąki
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • ¼ łyżeczki soli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 150ml letniej wody
Dodatki:
  • 350g gotowego sosu pomidorowego
  • 250g mozarelli do pizzy
  • 120g kiełbasy pepperoni
  • opcjonalnie ¼ łyżeczki płatków chilli
  • keczup


Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, oliwę z oliwek i 150ml letniej wody, wszystko wymieszać. Ugniatać na posypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego ciasta (ja wyręczam się robotem). Z ciasta uformować 2 kule lekko spłaszczyć i rozwałkować na płaskie placki, pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Gdy ciasto wyrośnie piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i posypać serem. Następnie ułożyć plasterki kiełbasy pepperoni, jeśli lubicie pikantną pizze można posypać ją płatkami chilli. Pizzę wstawić do piekarnika i piec około 12 minut aż ser się stopi a kiełbasa pepperoni przyrumieni. Podawać z ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz