Przygotownie: 15 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Składniki na 2 pizze – każda pizza około 1312 kalorii
Ciasto:
- 250g białej mąki
- opakowanie suchych drożdży (7g)
- ¼ łyżeczki soli
- łyżka oliwy z oliwek
- 150ml letniej wody
Dodatki:
- 350g gotowego sosu pomidorowego
- 250g mozarelli do pizzy
- 120g kiełbasy pepperoni
- opcjonalnie ¼ łyżeczki płatków chilli
- keczup
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, oliwę z oliwek i 150ml
letniej wody, wszystko wymieszać. Ugniatać na posypanej mąką stolnicy do
uzyskania gładkiego ciasta (ja wyręczam się robotem). Z ciasta uformować 2 kule
lekko spłaszczyć i rozwałkować na płaskie placki, pozostawić w ciepłym miejscu
na około godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Ciasto
posmarować sosem pomidorowym i posypać serem. Następnie ułożyć plasterki
kiełbasy pepperoni, jeśli lubicie pikantną pizze można posypać ją płatkami
chilli. Pizzę wstawić do piekarnika i piec około 12 minut aż ser się stopi a
kiełbasa pepperoni przyrumieni. Podawać z ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz