Strony

czwartek, 3 listopada 2016

Pizza 4 sery

Przygotownie: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Składniki na 2 pizze – każda pizza około 984 kalorie

Ciasto:
  • 250g białej mąki chlebowej
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • ¼ łyżeczki soli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 150ml letniej wody
 Dodatki:
  • 350g gotowego sosu pomidorowego
  • 80g pikantnego sera (u mnie mexicana)
  • 80g wędzonej goudy
  • 70g sera stilton
  • 125g mozarelli

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, oliwę z oliwek i 150ml letniej wody, wszystko wymieszać. Ugniatać na posypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego ciasta (ja wyręczam się robotem). Z ciasta uformować 2 kule lekko spłaszczyć i rozwałkować na płaskie placki, pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Gdy ciasto wyrośnie piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Ciasto rozwałkować  na płaski placek, przełożyć rozwałkowane ciasto na rozgrzaną i posypaną lekko mąką blachę. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, na każdej pizzy rozkruszyć duże kawałki serów. Pizze wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, pizza będzie gotowa gdy ser się roztopi i lekko zarumieni.

2 komentarze: