Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 45 minut
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 710 kalorii
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 1 duża marchewka
- kostka bulionu wołowego
- 500g pasaty pomidorowej
- 140g koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki ostrej pasty paprykowej
- 2 łyżki sera grana padano
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- ½ łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 250g makaronu
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
Cebulę obrać i
drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu.
W międzyczasie obrać czosnek i przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli i
smażyć razem. Następnie dodać mięso mielone i smażyć aż mięso się zarumieni.
W międzyczasie
marchewkę obrać i zetrzeć na tartce na drobnych oczkach. Kostkę bulionu
rozpuścić w dwóch szklankach wody. Kiedy mięso się zarumieni dodać marchewkę,
passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i bulion. Następnie dodać pastę paprykową,
2 łyżki sera grana padano, majeranek, oregano, tymianek i bazylię. Doprawić
cukrem i pieprzem i gotować jescze 30 minut.
W osobnym
garnku zagotować wodę, dodać łyżkę oleju i łyżeczkę soli, następnie dodać
makaron i ugotować al dente. Gotową zupę podawać z makaronem. Smacznego.
Ciekawa propozycja! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)