Strony

wtorek, 15 listopada 2016

Ravioli zapiekane z pomidorami

Przygotowanie: 10 minut
Czas zapiekania: 10 minut

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 664 kalorii
  • łyżeczka oleju
  • łyżeczka soli
  • opakowanie ravioli np z miesem 250g (100g = 258kcal)
  • 125g różyczek brokułu
  • 150ml słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki tartego parmezanu (25g)
  • 6 łyżek tartego żółtego sera (75g)
  • 3 średniej wielkości pomidory  (125g)
  • świeżo mielony pieprz

W garnku zagotować wodę, dodać łyżkę oleju i sól, do gotującej się wody wrzucić ravioli i brokuła, gotować około minuty następnie odcedzić.
Pomidora pokroić w plasterki i położyć na papierowym ręczniku kuchennym, przykryć innym papierowym ręcznikiem i lekko osuszyć.
Śmietanę  wlać do garnka, dodać 3 łyżki tartego parmezanu i 3 łyżki tartego żółtego sera. Śmietanę lekko podgrzać ale nie gotować, wszystko dokładnie wymieszać.

Ravioli i brokuła przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem ze śmietany i sera. Posypać resztą żółtego sera, na wierzchu położyć plasterki pomidora i posypać świeżo mielonym pieprzem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175˚C około 10 minut.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz