Strony

środa, 1 lipca 2015

Chińska zupa z kurczaka i kukurydzy (Chicken and sweetcorn soup)

Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 1 godzina 15 minut

Już pewnie pisałąm nie raz o tym żę kuchnię chińską uwielbiam. Moją ulubioną zupą jest zupa wonton, na drugim miejscu bez zastanowienia stawiam zupę z kurczakiem i kukurydzą. Jest smaczna i zdrowa, nie wymaga wielu składników ale trzeba koniecznie poszukać w sklepach kremowej kukurydzy zwykła nie nadaje się. Poniżej przepis na 4 małe porcje, takie idealne na przystwkę przed daniem głównym.

Składniki na 4 małe porcje – każda około 188  kalorii
  • ½ kostki bulionu drobiowego
  • ¼ łyżeczki startego świeżego imbiru
  • łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • puszka kremowej kukurydzy (creamed sweetcorn)
  • korpus kurczaka (200 g gotowanego mięsa)
  • 10 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • zielona cebulka
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego


Często kupuję kurczaki w całości nie tylko dlatego że są tańsze ale również dlatego że wybieram tylko te z wolnego wybiegu a takie najczęściej sprzedawane są tylko w całości. Kiedy potrzebne są mi piersi lub nóżki sama wycinam je a z pozostałego korpusu gotuję zupę. Chińska zupa z kurczaka i kukurydzy to właśnie jedna z nich.

Do dużego garnka wlać 500 ml zimnej wody, dodać pół kostki bulionu drobiowego i kurczaka, gotować do miękkości na małym ogniu (około godziny) można zrobić to poprzedniego dnia. Uwaga normalnie jedną kostkę bulionu drobiowego rozpuszcza się w 500 ml wody ale w tym przepisie będziemy do zupy dodawać sos sojowy który jest bardzo słony dlatego używamy tylko pół kostki bulionu bo potrzebny nam będzie bulion bardzo łagodny. (Można oczywiście kurczaka zalać litrem wody, dodać całą kostkę rosołową i po ugotowaniu połowę bulionu wykorzystać do innej potrawy).

Ugotowanego kurczaka wyjąć na talerzyk ostudzić, mięso oddzielić od kości i drobno pokroić z powrotem wrzucić do bulionu. Dodać łyżeczkę startego imbiru, łyżeczkę jasnego sosu sojowego i kukurydzę z puszki razem z sosem w którym się znajduje. Do tej zupy używa się „kremowej kukurydzy” poszukajcie jej w sklepach z orientalną żywnością zwykła kukurydza nie sprawdzi się, ta kremowa jest jakby zmiażdżona ale dodatkowo jest ona w takim, nie wiem jak to opisać by się brzydko nie wyrazić, kleistym sosie który będzie również potrzebny.

Następnie rozpuścić mąkę kukurydzianą w małej ilości wody zmniejszyć gaz i powoli wlać mąkę do zupy ciągle mieszając. Do miseczki wbić jajo, roztrzepać je widelcem następnie bardzo powoli małym strumieniem wlać jajo do gotującej się zupy.

Zieloną cebulkę umyć i pokroić w ukośne, bardzo cienkie plasterki. Gorącą zupę wlać do talerzy, posypać odrobiną zielonej cebulki i pokropić olejem sezamowym. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam zupy, a ta wygląda naprawdę smakowicie :)
    PS Nie za często zaglądam na pogaduchy na Durszlaku, i dopiero teraz zauważyłam, że pisałaś :) Tamten blog już nie działa od dawna, zapraszam więc na nowego: http://razadobrze.blogspot.com :)
    Pozdrawiam serdecznie,
    Ania :)

    OdpowiedzUsuń