Strony

niedziela, 12 lipca 2015

Koktajl malinowo-migdałowy

Przygotowanie: 15 minut

Na dworze gorąco, słońce, uwielbiam taką pogodę, dlatego wybraliśmy się z Panem P. na farmę na której można pozrywać sobie warzywa i owoce prosto z krzaczków. Na farmie był bób, ziemniaki, marchewka, kalafory, brokuły, kalarepa, truskawki, porzeczki i piękne słodkie duże i soczyste maliny. Zerwaliśmy mały koszyczek i zabraliśmy do domu, po drodze pytam Pana P na co m ochotę z tych malin, bez zastanowienia powiedział „milkshake taki z lodami”. OK, pomyślałam już wiem w stercie moich przepisów jest taki koktajl migdałowo-malinowy, cudowny na lato, piłam taki w jakiejś kawiarence na starym rynku w Poznaniu. Postanowiłam go zrobić sama i tak oto powstał przepis na koktajl malinowo-migdałowy.

Składniki na 2 porcje – każda około 426 kalorii
  • 250g malin
  • łyżeczka olejku migdałowego
  • 200ml mleka
  • 3 kulki lodów waniliowych (150g)
  • 100ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka cukru pudru

Maliny umyć i zmiksować, przecedzić przez sito by pozbyć się pestek. Do zmiksowanych malin dodać olejek migdałowy, mleko i lody, wszystko zmiksować, przelać do szklanek. W osobnym naczyniu ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru. Koktajl udekorować bitą śmietaną, zjeść lub wypić od razu. Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz