Przygotowanie:
15 minut
Na dworze
gorąco, słońce, uwielbiam taką pogodę, dlatego wybraliśmy się z Panem P. na
farmę na której można pozrywać sobie warzywa i owoce prosto z krzaczków. Na
farmie był bób, ziemniaki, marchewka, kalafory, brokuły, kalarepa, truskawki,
porzeczki i piękne słodkie duże i soczyste maliny. Zerwaliśmy mały koszyczek i
zabraliśmy do domu, po drodze pytam Pana P na co m ochotę z tych malin, bez
zastanowienia powiedział „milkshake taki z lodami”. OK, pomyślałam już wiem w
stercie moich przepisów jest taki koktajl migdałowo-malinowy, cudowny na lato,
piłam taki w jakiejś kawiarence na starym rynku w Poznaniu. Postanowiłam go
zrobić sama i tak oto powstał przepis na koktajl malinowo-migdałowy.
Składniki na 2
porcje – każda około 426 kalorii
- 250g malin
- łyżeczka olejku migdałowego
- 200ml mleka
- 3 kulki lodów waniliowych (150g)
- 100ml śmietanki kremówki
- łyżeczka cukru pudru
Maliny umyć i
zmiksować, przecedzić przez sito by pozbyć się pestek. Do zmiksowanych malin
dodać olejek migdałowy, mleko i lody, wszystko zmiksować, przelać do szklanek.
W osobnym naczyniu ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru. Koktajl udekorować
bitą śmietaną, zjeść lub wypić od razu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz