Przygotowanie: 10 minut
Grecka sałatka to klasyczny przepis, pełna świeżych warzyw u mnie z dużą
ilością sera feta w klasycznej wersjii z zieloną paparyką ale jest nie lubicie
jej lekko gorzkiego smaku można użyć innej papryki np. czerwonej lub żółtej. Znakomita
na lunch w lipcowy słoneczny dzień, poniżej składniki na dwie naprawdę duże porcje .
Składniki na 2 duże porcje – każda porcja około 726 kalorii
Sałatka:
- główka sałaty rzymskiej
- ½ zielonej papryki
- ½ ogórka wężowego
- 3 pomidory
- ½ małej czerwonej cebuli
- 250g sera feta
- 100g czarnych oliwek (10 oliwek)
- gotowy sos grecki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sałatę, paprykę, ogórek i pomidory umyć i osuszyć. Paprykę pokroić w
plastry, ogórka przekroić wzdłóż na pół a następnie w plasterki. Każdego
pomidora przekroić na 8 części. Cebulę pokroić w plasterki. Sałatę pokroić na
mniejsze kawałki i rozłożyć na talerzach, dodać paprykę, ogórka, pomidory,
oliwki i cebulę. Wszystko polać sosem vinegrette. Ser feta pokroić w kostkę i
położyć na wierzchu sałatki, podawać od razu.
Sałatka grecka to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zjeść coś lżejszego. My zawsze dodajemy świeżą paprykę i własnoręcznie robiony sos vinegrette :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/