Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Czas gotowania: 1.5 godziny
Chutney to rodzaj konfitury ale nie zawsze jest zrobione z owoców, zazwyczaj stanowi dodatek do portrawy. Dziś proponuję chutney z karmelizowanej czerwonej cebuli przepis znalazłam tutaj a zrobiłam je bo było mi potrzebne do mojej ulubionej kanapki z serem cheddar która już w nasępnym poscie. Chutney jest doskonałe jako dodatek do serów lub krakersów.
Składniki na 5 słoiczków o pojemności 200ml (240g) – łyżka chutney 20g – około 31 kalorii
- 1 czerwona papryka
- łyżeczka + 2 łyżki oleju
- 7 średniej wielkości czerwonych cebul (875g)
- 1 czerwone chilli
- 1 biała cebula (125g)
- 2 szalotki (50g)
- gałązka rozmarynu (nie miałam użyłm łyżeczki suszonego)
- 2 liście laurowe
- 7cm kawałek kory cynamonu
- 270ml octu balsamicznego
- 50ml czerwonego octu winnego
- 220g brązowego cukru
Paprykę umyć, osuszyć, posmarować łyżeczką oleju, wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200°C bez termoobiegu i piec 30 minut. Upieczoną paprykę wyjąć z
piekarnika i ostudzić można to oczywiście zrobić wcześniej nawet poprzedniego
dnia.
Ostudzoną paprykę orać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne a miąższ drobno
posiekać. Papryczkę chili umyć osuszyć, przekroić wzdłóż na pół, usunąć gniazdo
nasienne a resztę drobno posiekać.
Cebule i szalotki, obrać i drobno posiekać. Listki rozmarynu oddzielić od
gałązki i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać posiekaną
cebulę, liście laurowe, korę cynamonu i rozmaryn. Smażyć wszystko na małym
ogniu około 20 minut, następnie dodać grilowaną paprykę i papryczkę chilli i
gotować jeszcze chwilę. Następnie dodać cukier i ocet i gootwać przez godzinę
od czasu do czasu mieszając.
Gorące chutney przełożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć, następnie włożyć słoiczki do garnka z wrzącą wodą i gotować 10 minut by szczelnie się zamknęły.
Gorące chutney przełożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć, następnie włożyć słoiczki do garnka z wrzącą wodą i gotować 10 minut by szczelnie się zamknęły.
mniam!
OdpowiedzUsuń