Strony

niedziela, 26 lipca 2015

Chutney z karmelizowanej cebuli (Caramelised onion chutney)

Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Czas gotowania: 1.5 godziny


Chutney to rodzaj konfitury ale nie zawsze jest zrobione z owoców, zazwyczaj stanowi dodatek do portrawy. Dziś proponuję chutney z karmelizowanej czerwonej cebuli przepis znalazłam tutaj a zrobiłam je bo było mi potrzebne do mojej ulubionej kanapki z serem cheddar która już w nasępnym poscie. Chutney jest doskonałe jako dodatek do serów lub krakersów. 


Składniki na 5 słoiczków o pojemności 200ml (240g) – łyżka chutney 20g – około 31 kalorii
  • 1 czerwona papryka
  • łyżeczka + 2 łyżki oleju
  • 7 średniej wielkości czerwonych cebul (875g)
  • 1 czerwone chilli
  • 1 biała cebula (125g)
  • 2 szalotki (50g)
  • gałązka rozmarynu (nie miałam użyłm łyżeczki suszonego)
  • 2 liście laurowe
  • 7cm kawałek kory cynamonu
  • 270ml octu balsamicznego
  • 50ml czerwonego octu winnego
  • 220g brązowego cukru



Paprykę umyć, osuszyć, posmarować łyżeczką oleju, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C bez termoobiegu i piec 30 minut. Upieczoną paprykę wyjąć z piekarnika i ostudzić można to oczywiście zrobić wcześniej nawet poprzedniego dnia.

Ostudzoną paprykę orać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne a miąższ drobno posiekać. Papryczkę chili umyć osuszyć, przekroić wzdłóż na pół, usunąć gniazdo nasienne a resztę drobno posiekać.

Cebule i szalotki, obrać i drobno posiekać. Listki rozmarynu oddzielić od gałązki i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać posiekaną cebulę, liście laurowe, korę cynamonu i rozmaryn. Smażyć wszystko na małym ogniu około 20 minut, następnie dodać grilowaną paprykę i papryczkę chilli i gotować jeszcze chwilę. Następnie dodać cukier i ocet i gootwać przez godzinę od czasu do czasu mieszając.

Gorące chutney przełożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć, następnie włożyć słoiczki do garnka z wrzącą wodą i gotować 10 minut by szczelnie się zamknęły.

1 komentarz: