Przygotowanie: 5 minut
Tą prostą sałatkę do obiadu robi się błyskawicznie, jest pyszna i zdrowa, w dodatku pasuje do wielu potraw. Po raz pierwszy jadłam ją u Teściowej, sałatka bardzo mi zasmakowała idealna do obiadu.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 136 kalorii
- główka sałaty masłowej
- zielony ogórek
- 2 cebule dymki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sos do sałatek grecki
Liście sałaty umyć i podrzeć na mniejsze kawałki. Ogórka przekroić wzdłoż na pół następnie pokroić w plasterki. Cebulę dymkę również
pokroić w plasterki. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i wymieszać.
W szklance połączyć oliwę z oliwek i 3 łyżki wody, dodać sos do sałatek,
wszystko wymeszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę na chwilę przed
podaniem.
Uwielbiam ją. Bardzo często robię :)
OdpowiedzUsuń