Przygotowanie: 30 minut
Czas gotowania: 15 minut
Zupa wonton to moja ulubina zupa chiska. Przepis na nią znalazłam w
internecie na jakiejś angielskiej stronie, niestety nie pamiętam już źródła. Wonton
to moja ulubiona chińska zupa. Kiedyś dorabiałam sobie kelnerując w chińskiej
restauracjii i zawsze z koleżanką prosiłyśmy szefa kuchni by zrobił nam tą
właśnie zupę. Była pyszna, w restauracji w której pracowałam pierożki były z
nadzieniem krewetkowym i taką właśnie wersją tej zupy chciałąbym się z Wami
podzielić na blogu. Zupa jest błyskawiczna w przygotowaniu a jedyną
pracochłonną czynnościa jest oczszczanie krewetek i lepienie pierożków. Ważne
jest by użyć surowyh krewetek (mają one szary kolor), gotowane nie nadają się.
Ciasto kupiłam gotowe w chińskim sklepie,
mam nadzieję że uda Wam się je znaleźć w sklepie z orientalną żywnością, jest
ono bardzo cieniutkie i zazwyczaj sprzedawane w wersjii mrożonej. W moim 500g
opakowaniu były 72 listki taka ilość wystarcza
na 8 porcjii, jeśli jednak nie zjecie takiej ilości w ciągu jednego
dnia, proponuję rozmrożone ciasto przechowywać w lodówce ale nie dłużej niż
kilka dni a pierożki i zupę przygotowywać w miarę potrzeb. Tym przepisem
przyłączam się do akcjii Krewetkowy zawrót głowy 2 i życzę smacznego.
Składniki na 2 porcjie – każda około 382 kalorie
Pierożki wonton:
- 225g surowych krewetek
- 2 zielone cebulki
- 2 łyżeczki startego imbiru
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 6 kropel osterego sosu tabasco
- 18 listków wonton (¼ opakowania o wadze 500g)
Zupa:
- litr wody
- kostka rosołowe drobiowa
- ¼ główki kapusty pekińskiej
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- świeżo mielony pieprz
- łyżeczka oleju sezamowego
- 1 zielona cebulka
Do dużego garnka
wlać litr wody, dodać kostkę rosołową i gotować aż się rozpuści (oczywiście
można użyć domowego bulionu drobiowego wtedy zupa będzie jeszcze pyszniejsza).
W międzyczasie
krewetki umyć i oczyścić, każdą przekroić wzdłóż i usunąć czarną żyłkę (to
przewód pokarmowy którego nie chcemy go jeść).
Zieloną cebulkę
umyć i drobno posiekać. Krewetki włożyć do blendera, dodać 2 zielone cebulki
(jedną zostawić na później), dodać imbir, mąkę kukurydzianą, sos sojowy i
tabasco, wszystko zmielić w blenderze ale najlepiej robić to pulsacyjnie nie
chcemy uzyskać papki a tylko pokroić krewetki na mniejsze kawałki i wszystko
razem wymieszać.
Na suchym blacie
rozłożyć ciasto na pierożki wonton, łyżeczką nakładać farsz krewetkowy.
Następnie przygotować szklankę z odrobiną wody, pędzelek maczać w wodzie i
smarować ciasto na pierożki z każdej strony. Są różne sposoby składania
pierożków wonton ja poskładałam je tak jak polskie uszka bo taka metoda wydała
mi się najprostsza. Żeby poskładać pierożki jak uszka najpierw składamy je po
przekątnej na pół by powtał trójkąt, następnie dociskamy boki do blatu by
ciasto się dobrze skleiło, na końcu sklejamy ze sobą dwie końcówki.
W międzyczasie
kapustę pekińską pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gorącego bulionu dodać
sos sojowy, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Kapusta powinna gotować się nie
dłużej niż 10 minut.
Następnie
wkładamy pierożki do naczynia przeznaczonego do gotowania na parze boki można
lekko ścisnąć by nie przewróciły się, ja używam do tego specjalnego garnka do
gotowania ryżu z nakładką do gotowania na parze, można też użyć garnka z
pokrywką i durszlaka. Pierożki wkładamy
dopiero nad parę gdy woda w garnku zagotuje się i zacznie parować, gotujemy w
ten sposób około 3 minut. Krewetki nie powinny się długo gotować bo będa
twarde. Pierożki będą gotowe gdy ciasto stanie się szklisto-przeźroczyste a
krewetki zmienią kolor na różowy.
Przygotować dwie duże miski do każdej włożyć po 9
pierożków. Do bulionu z kapustą pekińską wrzucić resztę zielonej cebulki,
wszystko wymieszać i od razu nalewać zupę do misek z pierożkami wonton. Delikatnie
wymieszać, na koniec polać zupę odrobiną oleju sezamowego. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz