Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Składniki na 2 porcje – każda około 400 kalorii
- 1 mały kalafior (350g)
- łyżka wegety
- 50g masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- szklanka mleka
- szczypta soli
- 50g sera typu cheddar
- płaska łyżka bułki tartej
Kalafior podzielić na różyczki. W dużym garnku zagotować wodę, dodać wegetę i wrzucić kalafiora, gotować 5
minut następnie odcedzić.
W osobnym garnku roztopić masło, dodać mąkę i smażyć razem kilka minut, powoli wlać mleko ciągle mieszając, dodać szczyptę soli i połowę sera, gotować dalej na małym ogniu aż ser rozpuści się i powstanie gładki sos.
Ugotowany kalafior przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać przygotowanym sosem, posypać resztą sera i bułką tartą.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220˚C góra i dół, zapiekać aż ser i bułka zarumienią się (około 15 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz