Strony

środa, 20 maja 2015

Kalafior zapiekany z sosem serowym



Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Składniki na 2 porcje – każda około 400 kalorii

  • 1 mały kalafior (350g)
  • łyżka wegety
  • 50g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 50g sera typu cheddar
  • płaska łyżka bułki tartej



Kalafior podzielić na różyczki. W dużym garnku zagotować wodę, dodać wegetę i wrzucić kalafiora, gotować 5 minut następnie odcedzić. 
W osobnym garnku roztopić masło, dodać mąkę i smażyć razem kilka minut, powoli wlać mleko ciągle mieszając, dodać szczyptę soli i połowę sera, gotować dalej na małym ogniu aż ser rozpuści się i powstanie gładki sos.
Ugotowany kalafior przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać przygotowanym sosem, posypać resztą sera i bułką tartą. 
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220˚C góra i dół, zapiekać aż ser i bułka zarumienią się (około 15 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz