Strony

niedziela, 31 maja 2015

Omlet farmerski



Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 10 minut

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 314 kalorii
  • 5 jaj
  • 4 małe pomidorki (145g)
  • 1 duża pieczarka (55g)
  • 2 plasterki szynki (40g)
  • 60g startego sera mozzarella
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 10g klarowanego masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jaja wbić do miseczki, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, lekko wymieszać. Pomidorki pokroić na mniejsze kawałki (ja użyłam małych pomidorków i każdego przekroiłam na 8 części). Pieczarkę pokroić w cienkie plasterki. Szynkę poszarpać na mniejsze kawałki. Szczypiorek drobno posiekać.
Piekarnik z funkcją grilla rozgrzać do temperatury 200˚C. Na patelni na małym ogniu rozgrzać masło, dodać jaja i lekko wszystko wymieszać proponuję nawet zdjąć patelnię z gazu, mieszamy tak długo aż jaja będą miały konsystencję nie do końca ściętej jajecznicy. Następnie dodać pomidorki, pieczarki i szynkę, wierzch posypać startym serem mozarella ale nie należy przykrywać wszystkich składników tylko ser najlepiej posypać mozarellą dookoła innych składników. Można również pieczarki delikatnie posmarować odrobiną stopionego masła by nie wyschły ale nie jest to konieczne, następnie wstawić do piekarnika na jak najwyższą półkę, pod sam grill i zapiekać aż ser lekko się zarumieni, około 10 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz