Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 314 kalorii
- 5 jaj
- 4 małe pomidorki (145g)
- 1 duża pieczarka (55g)
- 2 plasterki szynki (40g)
- 60g startego sera mozzarella
- kilka gałązek szczypiorku
- 10g klarowanego masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jaja wbić do miseczki, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, lekko
wymieszać. Pomidorki pokroić na mniejsze kawałki (ja użyłam małych pomidorków i
każdego przekroiłam na 8 części). Pieczarkę pokroić w cienkie plasterki. Szynkę
poszarpać na mniejsze kawałki. Szczypiorek drobno posiekać.
Piekarnik z funkcją grilla rozgrzać do temperatury 200˚C. Na patelni na
małym ogniu rozgrzać masło, dodać jaja i lekko wszystko wymieszać proponuję
nawet zdjąć patelnię z gazu, mieszamy tak długo aż jaja będą miały konsystencję
nie do końca ściętej jajecznicy. Następnie dodać pomidorki, pieczarki i szynkę,
wierzch posypać startym serem mozarella ale nie należy przykrywać wszystkich
składników tylko ser najlepiej posypać mozarellą dookoła innych składników. Można
również pieczarki delikatnie posmarować odrobiną stopionego masła by nie wyschły
ale nie jest to konieczne, następnie wstawić do piekarnika na jak najwyższą
półkę, pod sam grill i zapiekać aż ser lekko się zarumieni, około 10 minut. Przed
podaniem posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz