Przygotowanie: 15 minut
Niedawno na blogu pojawiła się sałatka do obiadu według przepisu Teściowej. Dziś kolejna surówka również od Teściówki jest bardzo smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Znakomicie nadaje się jako dodatek do potraw z grilla dlatego własnie tym przepisem przyłączam się do akcji Sałatki na grilla.
Składniki na porcję dla 6 osób – każda porcja okolo 113 kalorii
- główka kapusty pekińskiej
- 100g papryki konserwowej (pól słoiczka)
- 2 średniej wielkości ogórki kiszone (70g)
- 2 szalotki lub pół małej cebuli (60g)
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- łyżeczka ziół prowansalkich
- sos grecki do sałatek
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
Kapustę drobno posiekać, wrzucić do miski. Paprykę odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki dodać do kapusty. Ogórki zetrzeć na tartce o grubych oczkach, dodać do pozostałych składników. Szalotkę obrać i posiekać w drobne paseczki. Marchewkę zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Pomidora obrać i pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać zioła prowansalskie, odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu.
W osobnym naczyniu wymieszać sos do sałatek z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oliwy. Gotowy sos dodać do reszty składników, wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałątkę na chwilę odstawić by wszystkie smaki się przegryzły.
Bardzo lubię takie surówki :)
OdpowiedzUsuń