Strony

czwartek, 28 maja 2015

Surówka z kapusty pekińskiej



Przygotowanie: 15 minut

Niedawno na blogu pojawiła się sałatka do obiadu według przepisu Teściowej. Dziś kolejna surówka również od Teściówki jest bardzo smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Znakomicie nadaje się jako dodatek do potraw z grilla dlatego własnie tym przepisem przyłączam się do akcji Sałatki na grilla.

Składniki na porcję dla 6 osób – każda porcja okolo 113 kalorii
  • główka kapusty pekińskiej
  • 100g papryki konserwowej (pól słoiczka)
  • 2 średniej wielkości ogórki kiszone (70g)
  • 2 szalotki lub pół małej cebuli (60g)
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • łyżeczka ziół prowansalkich
  • sos grecki do sałatek
  • sól 
  • pieprz 
  • 3 łyżki oliwy

Kapustę drobno posiekać, wrzucić do miski. Paprykę odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki dodać do kapusty. Ogórki zetrzeć na tartce o grubych oczkach, dodać do pozostałych składników. Szalotkę obrać i posiekać w drobne paseczki. Marchewkę zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Pomidora obrać i pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać zioła prowansalskie, odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu.
W osobnym naczyniu wymieszać sos do sałatek z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oliwy. Gotowy sos dodać do reszty składników, wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałątkę na chwilę odstawić by wszystkie smaki się przegryzły.

1 komentarz: