Strony

środa, 11 marca 2015

Tost z bazylią i mozarellą


Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 3-5 minut

Przepis na tą pyszną przekąskę znalazłam w mojej książce pt. „1000 Recipes” ale znów zrobiłam po swojemu. Taka kanapka to znakomity pomysł na szybki lunch. Polecam.

Składniki 2 kanapki – każda około 491 kalorii
  • 4 kromki chleba
  • 10g masła
  • 2 kulki mozarelli
  • 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
  • 10 listków świeżej bazylii
  • świeżo mielony pieprz

Mozarellę pokroić w grube plastry a suszone pomidory na mniejsze kawałki, jeśli ktoś lubi można dodać więcej pomidorów jak dla mnie jednak mają one zbyt intensywny smak. Chleb posmarować jak najcieńszą warstwą masła z zewnatrz a do środka wsadzić plastry mozarelli i kawałki suszonych pomidorów. Nastepnie tak przygotowaną kanapkę włożyć do tostera tostera i zapiekać aż ser się rozpuści a chleb zarumieni z obu stron. Jeśli nie macie opiekacza do tostów można kanapkę usmażyć na suchej patelni na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Gotową kanapkę otworzyć do środka włożyć listki świeżej bazylii i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Smacznego.

4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczny, jestem zdecydowanie "za" taką przekąską;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczny :) może masz ochotę na udział w kanapkowej akcji? Będzie mi miło ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie kaloryczne, ale jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń